
Pääsiäisherkku jokaisen makuun – perinteiset Torrijat

Harva jälkiruoka nauttii yhtä suurta mainetta tai tuo uuden vuodenajan saapumista mieleen niin vahvasti kuin torrijat.
Pääsiäisen aikaan esiin astuvat nämä perinteiset herkut, jotka liittyvät merkittäviin hetkiin maakunnassa – turismin nousuun ja ansaittuun lepoon joulun tai Semana Blancan jälkeen. Leipomot ovat sitoutuneet pitämään perinnettä elossa, ja monien iloksi nämä suloisen syntiset herkut säilyttävät yhä alkuperäisen olemuksensa, vaikka uusia versioita löytyykin makeannälkäisille. Tällä hetkellä torrijoja löytyy leipomoiden vitriineistä runsain mitoin, mutta ne ovat yhä yleisempiä ympäri vuoden – erityisesti monien ravintoloiden jälkiruokalistoilla. Katsomme nyt, mistä nämä herkut ovat saaneet alkunsa ja millaisia muunnelmia niistä löytyy.
Historia
Torrijoilla on pitkät juuret, ja niiden alkuperä liittyy tarpeeseen hyödyntää kuivunutta leipää ja muuttaa se vaatimattomaksi mutta lohdulliseksi ruoaksi. Jotkin lähteet ajoittavat niiden synnyn antiikin Rooman aikaan, ja jopa gastronomi ja keittokirjailija Marcus Gavius Apicius mainitsee kirjassaan De re coquinaria samankaltaisen jälkiruoan, jossa leipä liotettiin maitoon tai viiniin ja paistettiin sen jälkeen – tekniikka, joka antoi uuden elämän muuten pois heitettävälle ruoalle, ns. ”hävikkikeittiölle”. Keskiajalla torrijat alkoivat kuitenkin todella liittyä pääsiäisaikaan, jolloin lihasta pidättäytyminen innosti luomaan reseptejä, jotka tyydyttivät nälän yksinkertaisilla ja edullisilla aineksilla.
Pohjoisesta etelään
Jokaisella Espanjan alueella torrijat ovat saaneet oman säväyksensä, mikä rikastuttaa niiden luonnetta. Andalusiassa torrijat kylvetään runsaasti makeassa viinissä tai hunajassa – mahdollisesti kunnianosoituksena paikallisille tuotteille ja tuottajille. Málagan maakunnassa on esimerkiksi tavallista käyttää Muscat- tai Pedro Ximénez -viiniä, joilla on syvät juuret alueella ja jotka antavat herkulle kukkaisia ja makeita vivahteita.
Madridissa ja Kastilian alueella vallitsee klassinen resepti: leipä liotetaan maidossa, joka on maustettu kanelilla ja sitruunalla, minkä jälkeen se paistetaan ja ripotellaan sokerilla. Pohjoisessa, erityisesti Asturiassa ja Baskimaassa, torrijoista käytetään nimeä tostadas vascas, ja joissakin versioissa maito on korvattu kermalla tai liköörillä. Galiciassa ne tunnetaan nimellä torradas gallegas, ja ne valmistetaan galicialaisesta leivästä, jossa on paksu kuori ja tiivis sisus. Leipä liotetaan seoksessa, johon lisätään reilusti kuivaa anisviinaa.
Lähde: www.surinenglish.com
