Martan ja Anan viinien koko tuotantoketju on naisten käsissä. Kuva: Bodega En Movimiento

Kaikki naisten käsissä alusta loppuun – näin syntyi Andalusian omaperäisin viinitila

Ainutlaatuisen jereziläisen luonnonviinibodegan kaikki tuotannon vaiheet ovat naisten johtamia.

Kaikki alkoi treffeiltä. Málagalainen sommelier Marta García halusi tehdä vaikutuksen madrilaislähtöiseen Ana Hernándeziin ja ja vei tämän Madridin Lavapiésin kaupunginosassa sijaitsevaan viinibaariklassikkoon, Benditoon. Lasien äärellä syntyi keskusteluja viineistä, tuottajista ja tarinoista niiden takana. Vuosi oli 2018. Vaikka elämä kuljetti naiset hetkeksi eri suuntiin, he kohtasivat uudelleen Cadízin rannikolla 2020 – ja niin sai alkunsa Bodega En Movimiento, luonnonviineihin erikoistunut viinitalo, jossa kaikki työvaiheet ovat naisten käsissä.

Marta kasvoi Málagan El Palossa ja valmistui juristiksi, mutta päätyi viinien pariin Australian-matkallaan. Viinialan opinnot ja työt veivät hänet Lontooseen ja Barcelonaan, kunnes eräillä messuilla hän ihastui Sanlúcar de Barramedassa tehtyyn luonnonviiniin – ja päätti palata kotiseudulle. Samaan aikaan Ana muutti pandemian jälkeen Madridista Cádiziin. Kun naiset tapasivat uudelleen, syntyi ajatus omasta viinitilasta.

Bodega En Movimiento on ainoa viinitalo Jerezin kuuluisalla viinialueella, jossa kaikki tuotannon vaiheet köynnösten leikkaamisesta viinin pullotukseen ovat naisten johtamia. Tähän kuuluu myös se, että ostettavat viinirypäleet tulevat naisviljelijöiltä.

Myös Bodega En Movimienton ostetamat viinirypäleet tulevat naisviljelijöiltä. Kuva: Instagram (@bodegaenmovimiento).

Viinitarha lahjaksi

Eräänä iltana baarissa paikallinen viininviljelijä tarjosi Martalle viinitarhaa – lahjaksi. Vaikka tarha tarkoitti vain kolmea köynnösriviä keskellä ei mitään, siitä alkoi uuden elämän rakentaminen. Ensimmäinen oma viini, La Ventilla, valmistui käsin poimituista ja tallatuista rypäleistä parin omassa kodissa – pulloja oli vain 300 pulloa, mutta kaikki täynnä merkitystä.

Vuodesta 2021 tuotanto on kasvanut tasaisesti, ja vuonna 2024 pari saavutti 2000 pullon määrän, jotka myytiin loppuun kahdessa kuukaudessa. Vuonna 2025 tähtäin on jo 5000–6000 pullossa.

Paluu juurille – ja luonnon ehdoilla

Viinitalo työskentelee täysin ilman torjunta-aineita, kunnioittaen luonnon prosesseja.
– Joskus emme pullota kaikkea, koska laatu ei ole tarpeeksi hyvä. Luonto määrää tahdin, ja siinä on tämän työn kauneus, Ana sanoo. Heidän viininsä perustuvat alueen perinteiseen palomino-rypäleeseen, jota täydentävät esimerkiksi moscatel ja tintilla de Rota.

Kaikki käyvät läpi hitaan käymisen terästankeissa, ja viinit pullotetaan ilman suodatusta tai lisättyjä sulfiitteja – aidon luonnonviinin hengessä. Viinit kypsyvät pullossa kuudesta kahdeksaan kuukautta, mikä tuo makuun vivahteita ja rakennetta.

Naiset viinimaailman etulinjassa

García ja Hernández eivät kuitenkaan ole vain viinintekijöitä – he ovat myös suunnannäyttäjiä. Viinialalla he ovat kohdanneet niin tukea kuin sukupuoleen liittyvää vähättelyä.
– On ollut paljon sovinismia, mutta myös miehiä, jotka ovat tukeneet meitä alusta asti,” he kertovat.

Naiset jakavat arkeaan ja osaamistaan sosiaalisessa mediassa, jossa seuraajat pääsevät mukaan viinitarhan hoitoon, sadonkorjuuseen ja viininteon vaiheisiin. Etiketit puolestaan ovat jereziläistaiteilija María Meleron käsialaa. Ainoa asia joka vielä puuttuu, on traktori, jolla he toivovat jonain päivänä kyntävänsä omat peltonsa itse.

Marta ja Ana rikkovat perinteitä. Kuva: Bodega En Movimiento

Bodega En Movimiento ei ole vain viinitila – se on rakkaustarina, matka kohti omaa elämää ja esimerkki siitä, miten perinteinen ala voi muuttua. Se on kirjaimellisesti viinitalo liikkeessä (bodega en movimiento) – sekä pullossa että elämässä.


Lähde: El País

Haluatko syvällisempää tietoa Espanjasta? Tilaa Olé-lehti