
Tarkkana ratissa – Espanjan poliisi pysäyttää nyt 30 000 kuljettajaa päivittäin
Valtava määrä kuljettajia joutuu päivittäin puhallutukseen tai huumetestiin.
Espanjan liikenneviranomainen (DGT) on käynnistänyt koko maan kattavan kampanjan alkoholin ja huumeiden käytön valvomiseksi liikenteessä. Kampanjan tavoitteena on ehkäistä onnettomuuksia ja lisätä tienkäyttäjien turvallisuutta kesälomakauden aikana. Päivittäin suoritetaan yli 30 000 testiä eri puolilla Espanjaa. Kampanja jatkuu 20. heinäkuuta saakka.
Valvontaa suorittavat Guardia Civilin liikennepoliisit sekä paikalliset ja alueelliset poliisivoimat, jotka tarkkailevat liikennettä sekä maanteillä että kaupunkialueilla.
Alkoholi taustalla joka neljännessä kuolemaan johtaneessa onnettomuudessa.
Vuonna 2023 liikenteessä menehtyi 246 ihmistä onnettomuuksissa, joissa alkoholi oli mukana vaikuttavana tekijänä. Tämä vastaa 26 prosenttia kaikista tieliikennekuolemista. Lisäksi 13 prosenttia kaikista liikenneonnettomuuksista liittyi alkoholin käyttöön.
DGT:n mukaan alkoholin vaikutukset näkyvät jo ennen kuin kuljettaja itse tuntee ne. Se heikentää havainnointikykyä, pidentää reaktioaikaa ja vääristää arviointia. Vaikka kuljettaja tuntisi hallitsevansa ajon, riski kasvaa merkittävästi.
Päihtyneenä ajaminen ei ainoastaan lisää onnettomuuden todennäköisyyttä, vaan pahentaa usein myös seurauksia. Alkoholiin liittyvät onnettomuudet yhdistyvät usein muuhun riskikäyttäytymiseen, kuten turvavyön käyttämättä jättämiseen, ylinopeuteen tai vaarallisiin ajoliikkeisiin.
Lisäksi alkoholi muuttaa kuljettajan tunnetilaa, lisäten holtittomuutta ja väärää turvallisuudentunnetta. Siksi DGT korostaa: ainoa turvallinen promilleraja on 0,0 %.
Lainsäädäntö tiukkenemassa
Espanjassa on parhaillaan käsiteltävänä lakiesitys, jonka mukaan nykyistä promillerajaa laskettaisiin 0,1 prosenttiin. Tavoitteena on, että yhä useampi kuljettaja valitsisi ajokunnon turvaamiseksi täydellisen raittiuden.
Päihtyneenä ajaminen ei ole pelkästään hallinnollinen rike, vaan monissa tapauksissa rikos. Tieliikenneturvallisuuden syyttäjäviraston mukaan yli 50 000 kuljettajaa on saanut tuomion rattijuopumuksesta vuonna 2024.
Rikosoikeudellisten seurausten lisäksi raskain hinta on usein inhimillinen – ne, jotka aiheuttavat onnettomuuden, joutuvat kantamaan seuraukset koko elämänsä.
Vastuu on yhteinen
DGT muistuttaa, että liikenneturvallisuus ei ole vain kuljettajan vastuulla. Myös matkustajilla ja lähipiirillä on velvollisuus puuttua tilanteisiin. Jos joku on juonut, hänen ei pidä antaa ajaa – ja ajoneuvoon ei tule nousta, jos kuljettaja on päihteiden vaikutuksen alaisena.
Lähde: Área Costa del Sol
