Suolanpoisto merivedestä on keskeinen osa Andalusian vesistrategiaa. Kuva: Junta de Andalucía

Andalusia aikoo turvata vesihuollon myös äärimmäisessä kuivuudessa – yli 400 miljoonan euron strategia

Andalusia tähtää veden uusiokäytön ennätyksiin vuoteen 2027 mennessä.

Andalusian aluehallinto suunnittelee kunnianhimoista vesistrategiaa, jonka tavoitteena on taata veden saanti alueen elinkeinoelämälle – jopa ääritilanteissa joissa pitkäaikainen kuivuus uhkaa viljelyksiä, turismia ja asutusta. Ensimmäinen Andalusian strategia kierrätetyn veden käytölle julkaistaan vielä vuoden 2025 aikana, ja sen on tarkoitus toimia täydellä teholla vuoteen 2027 mennessä.

Alueen presidentin Juanma Morenon mukaan yli 400 miljoonan euron investointi on historian merkittävin panostus vaihtoehtoisiin vesilähteisiin.

– Tulevaisuutta ei ole ilman vettä – ei työtä, ei hyvinvointia eikä kehitystä, Moreno painottaa.

Kierrätetty vesi ja suolanpoisto vesipulan ratkaisuksi

Strategian ytimessä on kierrätysveden ja meriveden suolanpoiston tehostaminen. Nykyisin Andalusiassa tuotetaan 103 miljoonaa kuutiometriä (hm³) eli miljardia litraa merivedestä suolanpoistolla tuotettua vettä vuodessa, mutta tavoitteena on nostaa määrä 160 miljoonaan kuutiometriin vuoteen 2027 mennessä. Kierrätyksen osalta kasvu on vielä merkittävämpää: vuonna 2020 tuotettiin 17 hm³ uudelleenkäytettävää vettä, ja nyt määrä on noussut jo 70:een. Tavoite on nostaa määrä 180 hm³:iin – ja samalla tehdä Andalusiasta koko Espanjan johtava kierrätysveden käyttäjä.

Strategialla pyritään turvaamaan etenkin maatalouden vedenkäyttö, erityisesti Málagan, Almerían ja Huelvan alueilla, joilla sitrushedelmien, avokadojen ja muiden hedelmien tuotanto on elintärkeä elinkeino. Kastelujärjestelmien nykyaikaistamiseen ja vedenkuljetusrakenteiden parantamiseen on varattu yli 300 miljoonaa euroa.

Investoinnit jo käynnissä: Marbella malliesimerkkinä

Andalusian vesipolitiikkaan on jo nyt sijoitettu voimakkaasti: vuodesta 2019 alkaen yli 2000 miljoonaa euroa on ohjattu vesihuoltohankkeisiin. Vuonna 2025 hydraulisiin investointeihin käytetään 550 miljoonaa euroa, mikä on tuplasti enemmän kuin vuonna 2018.

Marbellassa sijaitseva suolanpoistolaitos on esimerkki strategian etenemisestä. 1990-luvulla rakennettu laitos oli pahasti vanhentunut ja toimi vain kolmanneksella kapasiteetistaan. Nyt sen toimintakyky on palautettu kahdessa vaiheessa, yhteensä 8 miljoonan euron investoinnilla. Nykyisellään se pystyy tuottamaan 20 miljardia litraa juomakelpoista vettä vuodessa; riittävästi kattamaan noin kolmasosan Aurinkorannikon tarpeesta.

Myös muilla alueilla kuten Almeríassa ja Carbonerasissa valmistellaan vastaavia hankkeita.

Ilmastonmuutos ei anna armoa

Kevään sateet ovat parantaneet tilannetta joissakin osissa Andalusiaa – esimerkiksi Granadassa padot ovat jo 80-prosenttisesti täynnä. Monilla alueilla, kuten Almeríassa, vesivarannot ovat kuitenkin yhä alle 10 prosentissa. Guadalquivir-joen valuma-alueella taso on noin 56 %.

Kesä 2024 oli erittäin kuiva, ja vuosi 2025 on alkanut ennätyksellisillä helleaalloilla. Vaikka maaliskuussa satoi paikoin jopa 400 % enemmän kuin edellisvuosina, Andalusian hallinto muistuttaa että kuivuus ei ole ohi.

Siksi varautuminen jatkuu – sekä vesivarantojen kasvattamisella että kunnianhimoisella, kierrätykseen ja vaihtoehtoisiin lähteisiin nojaavalla vesistrategialla.


Lähde: El Mundo

Haluatko syvällisempää tietoa Espanjasta? Tilaa Olé-lehti