
Valkoinen vuoristokylä täynnä historiaa – ja makuja, joita et löydä mistään muualta
Valkoisista taloistaan ja avarista maisemistaan tunnettu Constantina hurmaa kävijät.
Sierra Morenan sydämestä löytyy Constantina: valkoisten talojen, kukkivien parvekkeiden ja avarien näkymien kaupunki, jossa näkyvät arvokkaan historian kerrostumat. Kapeat, jyrkät kadut ja perinteinen kaupunkirakenne ovat tehneet siitä yhden Andalusian viehättävimmistä vierailukohteista.
Noin 90 kilometrin päässä Sevillasta ja keskellä Sierra Norte de Sevillan luonnonpuistoa sijaitseva Constantina on ollut asuttu muinaisista ajoista lähtien. Läheisistä luolista on löydetty arkeologisia jäänteitä, ja alueella ovat asuneet niin keltit, foinikialaiset, puunilaiset kuin roomalaisetkin. Nykyinen nimi juontaa juurensa roomalaisajalta.
Vuonna 2004 Constantinan historiallinen keskusta julistettiin taiteellishistorialliseksi kohteeksi. Kaupungissa voi nähdä sekä mudejar-tyylisiä eli kristillisiä ja islamilaisia vaikutteita yhdistäviä että uusklassisia rakennuksia.
Kohteita ja nähtävyyksiä
Vierailijan kannattaa kulkea Morerían kaupunginosan läpi ylös linnalle, jonka arabialaiset rakenteet on rakennettu mahdollisesti roomalaisen varuskunnan perustuksille. Lähistöllä sijaitsee myös poikkeuksellinen paleontologinen kohde: Kambri-kauden meduusafossiilien alue, jossa on 90 fossiilia ja joiden ikä on noin 550 miljoonaa vuotta.
Luonnonystäville Constantina tarjoaa useita patikointireittejä, kuten Los Castañalesin ja Molino del Corchon. Lisäksi El Pedroson ja Constantinan välillä sijaitsee suojeltu Jardín Botánico El Robledo, joka esittelee Sierra Morenan kotoperäisiä kasvilajeja.
Paikalliset juhlat kuuluvat myös elokuun loppuun: 28.–31. elokuuta järjestettävä feria tuo kaupunkiin musiikkia, paraateja ja perinteisiä esiintyjiä.
Perinteinen makumaailma ja anisperintö
Constantinan keittiö tarjoaa vuoristolle tyypillisiä ruokia: riistaa, makkaroita ja kausittaisia villivihanneksia, kuten parsaa ja tagarninaa eli espanjankultaohdaketta. Paikallisia erikoisuuksia ovat muun muassa peuranliha kastikkeessa, fasaanit, paikallinen sieni sekä artisokkapallerot.
Kaupunki tunnetaan erityisesti anislikööristään, jonka valmistus alkoi paikallisen viinintuotannon sivutuotteena ja kukoisti 1800-luvulla. 1940-luvulla Constantinassa toimi jopa 18 anis-tehdasta. Nykyisin kaupungissa voi tutustua tähän perintöön Anisado-reitin kautta.
Näin pääset perille
Autolla matka Sevillasta kulkee mutkaisia vuoristoteitä pitkin ja kestää noin puolitoista tuntia. Junayhteys löytyy Cercanías Sevilla -linjan C-3 kautta Cazalla-Constantinan asemalle, josta on jatkettava autolla. Vaihtoehtoisesti Lora del Ríon kautta kulkeva lähijuna tarjoaa tiheämmän aikataulun, josta voi jatkaa taksilla Constantinaan.
Lähde: El Mundo
