
Viehättävä historiallinen laaksokylä, jossa on oma mikroilmasto
Sierra de Grazaleman luonnonpuistossa sijaitseva Jimera de Líbar houkuttelee kävijöitä historiallisilla monumenteillaan ja kesäisin erityisesti luonnonaltaillaan.
Valkoiset kylät, kapeat kujat ja kalkitut talot muodostavat ikonisen maiseman Málagan sisämaassa. Noin 400 asukkaan Jimera de Líbar on yksi valkoisista kylistä, joka on loistava vierailukohde helteellä luonnonaltaidensa, lähteidensä ja viileän mikroilmastonsa ansiosta. Guadiaro-joen laaksossa, keskellä Sierra de Grazaleman luonnonpuistoa sijaitseva kylä on noin tunnin ja 35 minuutin ajomatkan päässä Málagan keskustasta.
Jimera de Líbar koostuu kahdesta asutuskeskuksesta: toinen sijaitsee vuoren rinteellä ja toinen, nimeltään Estación, joen varrella vaellusreitin tuntumassa. Alueella on tarjolla maaseutumajoitusta, leirintäalueita ja virkistysalueita erityisesti retkeilijöiden ja luontokohteiden ystävien tarpeisiin.
Historiaa ja monumentteja
Kylän kaupunkirakenne kertoo selvästi maurilaisesta menneisyydestä, mutta sen alueella on elänyt myös muita kansoja, kuten roomalaisia ja foinikialaisia. Näistä ovat säilyneet nähtävyyksinä muun muassa Virgen de la Saludin kappeli, Finca del Tesoro, 600–700-luvuilta eaa. peräisin oleva esihistoriallinen asuinpaikka, kylän julkinen pesula sekä Molino La Florin viereinen kivisilta.
Nykyisin Jimera de Líbar tunnetaan nykyisin ennen kaikkea luonnostaan. Guadiaro-joen laakso tarjoaa mahdollisuuden vaellukseen esimerkiksi GR-7-reitillä (osa Gran Senda de Rondaa) tai suositulla Jimera de Líbar – Estación de Benaoján -reitillä. Joessa voi myös harrastaa melontaa, ja sen varrella on useita luonnon muodostamia uimapaikkoja.
Luonnonaltaat kesäkuumuuteen
Kylän läheisyydestä löytyy useita virkistäviä uimapaikkoja. Las Artezuelasin lähteelle johtaa kahden kilometrin mittainen reitti, ja Llana-lammessa voi pulahtaa luonnonaltaaseen. Yksi suosituimmista on Ermita-lampi, jossa matala ja laaja uintialue on varustettu puisella kulkusillalla ja kivipaasilla, joita käytetään istuimina ja pöytinä.
Perinteinen keittiö
Jimera de Líbarin gastronomia on tyypillistä Andalusian sisämaalle. Paikallisia erikoisuuksia ovat perinteiset pataruoat, migas ja tomaattikeitot sekä Serranía de Rondan alueelle ominainen malcocinado, joka valmistetaan kikherneistä ja sianlihasta, erityisesti sisäelimistä. Makeista vaihtoehdoista tunnetuimpia ovat suspiros-leivonnaiset, viinirenkaat ja oliiviöljyllä valmistetut tortut. Niiden oheen tarjotaan paikallisia juomia, kuten mistelaa ja zarzaparrillaa.
Näin pääset perille
Autolla Málagasta lähdettäessä tavallisin reitti kulkee A-357-tietä Campillosiin ja sieltä Rondaan A-367-tietä pitkin. Rondasta jatketaan A-374-tietä Sevillaan, kunnes Benaojánin kohdalla käännytään A-373:lle, joka vie suoraan Jimera de Líbarin kylään.
Lähde: El Mundo
