
Espanja torjuu ruokahävikkiä uudella lailla – hedelmät ja vihannekset myytävä ulkonäöstä huolimatta
Uusi laki velvoittaa supermarketit myymään muotopuolia hedelmiä ja vihanneksia sekä ravintolat tarjoamaan asiakkaille ilmaisia rasioita ylijäämäruoalle.
Espanjan pitkään valmisteltu ruokahävikkilaki astui voimaan torstaina 3. huhtikuuta 2025. Jo vuonna 2021 hyväksytty laki velvoittaa ruokakauppoja ja ravintoloita muuttamaan toimintatapojaan, jotta syömäkelpoista ruokaa ei päädy tarpeettomasti jätteeksi. Se edellyttää yrityksiltä uudenlaista ajattelua siitä, mitä ja kuinka paljon ruokaa heitetään pois.
Ulkonäöltään poikkeavat tuotteet myyntiin – ei roskiin
Tästä lähtien supermarketit eivät enää saa hylätä hedelmiä ja vihanneksia vain siksi, että ne ovat ulkonäöltään poikkeavia. Sen sijaan ne on asetettava myyntiin – usein alennettuun hintaan. Kauppojen on myös edistettävä kausiluonteisten, paikallisten ja luomutuotteiden käyttöä, erityisesti suurissa myymälöissä.
Tämä toimenpide tuo Espanjan samalle linjalle muiden maiden kanssa, joissa erikoisen muotoiset vihannekset ovat jo pitkään saaneet paikkansa ruokakauppojen hyllyillä. Laki velvoittaa lisäksi myymään tuotteita, joiden parasta ennen -päivämäärä on lähellä, kunhan ne ovat edelleen turvallisia syödä. Tämä on merkittävä askel maassa, jossa suuri määrä täysin syömäkelpoista ruokaa päätyy yhä roskiin.
Ravintolat mukaan talkoisiin
Uudistus koskee myös ravintola-alaa. Kaikkien Espanjan ravintoloiden, kahviloiden ja baarien on nyt tarjottava asiakkaille mahdollisuus ottaa ylijäänyt ruoka mukaansa – monien mielestä jo pitkään kaivattu kulttuurinen muutos.
Asiakkaalle on tarjottava maksutta uudelleenkäytettävä tai kierrätettävä rasia, johon ruoan voi pakata. Palvelusta ei saa periä maksua.
Sääntö ei kuitenkaan koske buffet- tai syö-niin-paljon-kuin-jaksat -ravintoloita, joissa rajattoman ruokatarjonnan vuoksi järjestely olisi vaikeampi toteuttaa. Kaikille muille toimijoille laki on nyt voimassa, ja sen tavoitteena on selkeästi vähentää ravintola-alan ruokahävikkiä.
Yrityksille pakollinen hävikkisuunnitelma
Toimenpiteet eivät jää tähän. Huhtikuusta 2026 alkaen kaikkien elintarvikealan yritysten on laadittava virallinen suunnitelma ruokahävikin ehkäisemiseksi. Suunnitelman tulee sisältää toimet hävikin seuraamiseksi, hallitsemiseksi ja vähentämiseksi yrityksen sisäisessä toiminnassa.
Samalla Espanjan hallitus pyrkii yhdenmukaistamaan parasta ennen -merkintöjä, jotta kuluttajien keskuudessa esiintyvät väärinkäsitykset eivät enää johtaisi käyttökelpoisten tuotteiden tarpeettomaan poisheittämiseen.
Sakot jopa puoli miljoonaa euroa
Jos uutta lakia ei noudateta, seuraukset voivat olla tuntuvia. Rikkeistä voidaan määrätä sakkoja 2 000 eurosta aina 500 000 euroon asti rikkomuksen vakavuudesta riippuen. Viesti on selvä: olipa kyseessä pieni kahvila tai suuri kauppaketju, ruokahävikkiä on vähennettävä – tai siitä seuraa taloudellinen seuraamus.
Lähde: euroweeklynews.com
