
Nämä superviljat valloittavat huippukokit ja pelastavat kyliä
Ikivanha vilja tuo elinvoimaa Málagan maaseudulle – Harvinaiset vehnälajikkeet palaavat pellolle
Málagan vuoristoseudulla sijaitsevat pikkukylät saavat uudenlaista toivoa vanhoista siemenistä. Paikallinen viljelijäyhteisö ja Harinas de Ronda -niminen osuuskuntahanke ovat yhdistäneet voimansa pelastaakseen ikiaikaisia, harvinaisia vehnälajikkeita unohdukselta. Tavoitteena on paitsi säilyttää maatalouden monimuotoisuus, myös tarjota kestävä vaihtoehto suurteollisuuden hallitsemalle viljelylle ja tukea maaseudun taloudellista elpymistä.
Osuuskunnan perustajiin kuuluva Agustín Troya, entinen filosofian opiskelija, on omistanut elämänsä perinteisten viljelymenetelmien elvyttämiselle. Yhdessä Rafael Galindon, Olmo Cabellon ja Alonso Navarron kanssa he ovat jo vuosikymmenen ajan keränneet siemeniä paikallisilta viljelijöiltä sekä valtion geenipankeista. Nyt kuusi parhaiten menestynyttä lajiketta – kuten escaña andaluza ja raspinegro de Jubrique – kasvavat jo 60 hehtaarin alalla eri puolilla Málagaa ja Cádizia.
Arvokkaita ominaisuuksia – myös Michelin-kokit arvostavat
Lajikkeet eivät ole vain osa historiallista perintöä, vaan niillä on myös konkreettisia etuja: ne sisältävät enemmän ravinteita, vähemmän gluteenia, kestävät sääolosuhteita paremmin ja sopeutuvat muuttuvaan ilmastoon. Ennen kaikkea ne palauttavat päätösvallan viljelijöille ja mahdollistavat reilummat hinnat sekä suoremman yhteyden kuluttajiin.
Sadot käsitellään osuuskunnan omassa varastossa, mistä jyvät kuljetetaan jauhettavaksi El Molino -myllyyn Coíniin. Seuraava iso askel on oman perinteisen kivimyllyn käyttöönotto, joka mahdollistaa koko tuotantoketjun hallinnan siemenestä jauhoksi.
Harinas de Ronda -jauhot ovat jo löytäneet tiensä lukuisiin leipomoihin ja ravintoloihin Andalusiassa sekä jopa Portugaliin ja Michelin-tähditettyihin keittiöihin. Paikallisten panimoiden ja kuluttajaryhmien lisäksi asiakkaina on myös huippuleipomoita, kuten Nogal Bakery Olverassa ja Aldamira Antequerassa, jossa valmistetaan myös perinteisiä mollete-leipiä.
Tulevaisuudessa osuuskunnalla on kunnianhimoisia suunnitelmia: mukaan aiotaan ottaa uusia viljoja, kuten ohraa, ruista ja kauraa, sekä avata mylly muidenkin viljelijöiden ja leipomoiden käyttöön. Lopullisena unelmana siintää oman leivän leipominen – aidosti paikallisesta viljasta, käsityönä, maaseudun sydämessä.
Lähde: El País
