Ruokakorin hinta Espanjassa nousi 0,55 % maaliskuussa – eniten kallistuivat hedelmät, vihannekset ja kananmunat

Vuodessa nousua yli 1 % – oliiviöljy jatkaa harvinaisena valopilkkuna laskusuunnassa.

Kuluttajien maksama hinta ruokakorista on noussut 0,55 % maaliskuun aikana ja yhteensä 1,31 % vuoden 2025 alusta lähtien, kertoo espanjalainen kuluttajajärjestö OCU, joka analysoi yli sadan tuotteen hintakehitystä kahdeksassa eri supermarketissa.

Eniten kallistuivat tuoretuotteet; hedelmät ja vihannekset olivat lähes 6 % kalliimpia kuin helmikuussa. Seuraavaksi nousivat lihan ja leikkeleiden hinnat (+1,45 %), kalatuotteet (+0,64 %) sekä hygienia- ja puhdistustuotteet (+0,46 %).

Hintojen lasku oli maltillista. Eniten halpenivat kuivaelintarvikkeet (-0,79 %), juomat (-0,73 %) ja maitotuotteet (-0,34 %).

Näissä perustuotteissa hintojen nousu on ollut suurinta:

  • Kananmunat: +24 %
  • Valmiit salaattipussit: +24 %
  • Sipulit: +13 %
  • Appelsiinit: +11 %
  • Vihreät paprikat: +7 %
  • Salaattitomaatit: +5 %
  • Jauheliha: +5 %
  • Jogurtti: +5 %

Eniten hinnat ovat laskeneet seuraavissa tuotteissa:

  • Ekstraneitsytoliiviöljy: -6 %
  • Keittokinkku: -5 %
  • Parempi oliiviöljy: -2 %
  • Päärynät: -1 %
  • Maito: -1 %
Ruokakorin hinnanmuutos kesäkuun 2024 ja maaliskuun 2025 välillä. Kuva OCU:n sivulta.

OCU ilmaisee huolensa erityisesti kananmunien rajusta hinnannoususta, jonka taustalla saattaa olla markkinoiden liikehdintä Yhdysvaltojen tarjontavaikeuksien vuoksi. Positiivisena poikkeuksena mainitaan neljättä kuukautta peräkkäin halpeneva oliiviöljy.

Vaikka hintojen nousu on hieman tasaantunut, elintarvikkeet ovat yhä keskimäärin 35,5 % kalliimpia kuin kolme vuotta sitten. OCU vaatii toimenpiteitä; järjestön mukaan tammikuussa voimaan tullut toinen ALV-korotus tulisi perua, ja lihan ja kalan ALV:tä tulisi alentaa, koska ne kuuluvat peruselintarvikkeisiin.


Lähde: OCU

Haluatko syvällisempää tietoa Espanjasta? Tilaa Olé-lehti