Kuva: Shutterstock

Tämä pieni ja pirskahteleva herkku kasvattaa suosiotaan Euroopassa – Andalusian viljelijät uskovat sen tulevaisuuteen

Australiasta peräisin oleva limekaviaari on löytänyt tiensä espanjalaisiin ravintoloihin ja kuluttajien keittiöihin.

Limekaviaari, eli sormilimetti, on Australiasta peräisin oleva pieni, helmimäinen sitrushedelmä. Se tunnetaan erityisesti raikkaasta maustaan ja näyttävästä rakenteestaan, minkä ansiosta se on löytänyt tiensä cocktaileihin, tartareihin ja aasialaisiin annoksiin – ja nyt myös espanjalaisten kotikeittiöihin.

Hedelmä tuli Espanjaan yli kymmenen vuotta sitten, mutta vasta viime vuosina sen tuotanto ja saatavuus ovat kasvaneet merkittävästi. Málagan maakunta on noussut Euroopan tärkeimmäksi viljelyalueeksi.

Kuva: Shutterstock

Viljely painottuu Guadalhorcen laaksoon

Guadalhorcen laaksossa, erityisesti Pizarran tasangolla, toimii sitruskaviaariin erikoistunut yritys Citrvs. Se on osa Novedades Hortícolas -konsernia ja viljelee noin 2 000 pensasta luomusertifioiduilla tiloillaan.

Toisin kuin perinteiset sitrushedelmät, sormilimetti kasvaa pensaissa, ei puissa. Kasvi on sopeutunut hyvin Andalusian maaperään ja ilmastoon.

Hinta on laskenut selvästi, ja sitä löytyy yhä helpommin, sanoo Citrvsin myyntijohtaja José Ignacio Jiménez.

Aiemmin eksoottisesta hedelmästä saatettiin maksaa jopa 80 euroa kilolta. Nykyään noin 200 gramman purkki helmimäisiä sisuksia maksaa 6–7 euroa.

Tuotanto laajenee, kysyntä kasvaa

Citrvs alkoi kaupallistaa tuotteitaan laajemmin kolme vuotta sitten. Tarjontaan kuuluvat kokonaiset hedelmät sekä valmiiksi purkitetut helmimäiset sisukset, jotka helpottavat käyttöä ravintoloissa ja kotikeittiöissä.

Tuotteita myydään muun muassa Eladion ja Comercial Galeran kautta, ja ne ovat kuluttajien saatavilla myös verkkokaupoista, kuten Fruta Gourmet.

Vaikka sadonkorjuu painottuu heinä–syyskuulle, sitruskaviaaria toimitetaan asiakkaille ympäri vuoden. Tuotanto menee yhä enenevässä määrin vientiin, mutta näkyy entistä enemmän myös paikallisten ravintoloiden annoksissa – ei vain aasialaisessa keittiössä, vaan myös esimerkiksi venäläisessä salaatissa tai juustokakussa.

Citrvs viljelee kahta lajiketta: toista, joka muistuttaa limeä, ja toista, jonka maku lähenee sitruunaa. Yritys on keskittynyt jälkimmäiseen, koska sen aromi koetaan voimakkaammaksi ja sopivammaksi Välimeren makumaailmaan.

Tämän lajikkeen helmet sopivat paremmin cocktaileihin – ne nousevat ja laskevat nesteessä, toisin kuin limeä muistuttavat, jotka painuvat pohjaan, Jiménez selventää.

Kiinnostus kasvaa myös Axarquían alueella

Myös Málagan itäosassa, Axarquían alueella, sitruskaviaarin viljely on lisääntynyt. Benamargosassa toimiva Bematropik on toinen kaupallisesti aktiivinen tuottaja, ja sen viljelykset sijaitsevat jokilaaksojen tasangoilla, perinteisten sitruunapuiden lomassa.

Bematropik myy myös yksittäisiä hedelmiä, jotka painavat noin 10 grammaa kappaleelta. Vaikka kaupallistaminen on alueella vielä maltillista, viljelijöiden kiinnostus kasvaa.

Australiassa sormilimetti on arkipäiväinen lisuke, jota käytetään salaateissa kuten sitruunaa Välimeren maissa. Espanjassa se on vielä erikoisuus – mutta ei ehkä enää pitkään.

Lähde: Diario Sur

Haluatko syvällisempää tietoa Espanjasta? Tilaa Olé-lehti