Kuvituskuva: Shutterstock

Espanja nousi Euroopan ykköseksi luomuviljelyssä – Andalusia kärjessä

Espanjassa on eniten luomuvieljeltyä maata, mutta luomutuotteita kulutetaan vähän.

Espanja on noussut takaisin Euroopan johtavaksi maaksi luomuviljelyssä, ohittaen Ranskan ja saavuttaen lähes kolme miljoonaa hehtaaria ekologisesti viljeltyä peltoa. Tämä kattaa noin 13 prosenttia maan viljelykelpoisesta maapinta-alasta, ja merkittävimmät alueet ovat Andalusia, Castilla-La Mancha ja Katalonia, jotka yhdessä muodostavat 75 % koko maan luomuviljelyalasta.

Luomuviljelyn tavoitteena on tuottaa puhtaampaa ruokaa, kunnioittaa eläinten ja ihmisten hyvinvointia sekä suojella ympäristöä. Keinotekoisten torjunta-aineiden ja lannoitteiden sijaan käytetään esimerkiksi kompostia, hyötyhyönteisiä ja viljelykiertoa.

Espanjan nousu huipulle on pitkälti seurausta vuonna 2023 voimaan astuneesta uudistetusta EU:n yhteisestä maatalouspolitiikasta (CAP), joka toi mukanaan uusia tukimuotoja ekologiseen viljelyyn. Joissain maakunnissa kasvu on ollut erityisen nopeaa; esimerkiksi Asturiassa nousua on ollut jopa 52 % vain vuoden aikana.

Vaikka tuotanto kasvaa, kulutus laahaa jäljessä

Vaikka Espanja tuottaa eniten luomuruokaa Euroopassa, kuluttajat eivät vielä suosi niitä samassa mittakaavassa kuin monissa muiisa Euroopan maissa. Espanjalaiset käyttävät luomutuotteisiin keskimäärin 66 euroa vuodessa, ja esimerkiksi sveitsiläiset yli 460 euroa.

Alan edunvalvontajärjestö Ecovalian pääsihteeri Diego Granado huomauttaa, että suuri haaste on niin sanottu viherpesu eli tuotteiden markkinointi ympäristöystävällisinä ilman virallista sertifiointia.
– Vain virallisesti luomusertifioidut tuotteet, jotka tunnistaa EU:n vihreälehtimerkistä, noudattavat tarkasti säädeltyjä ja valvottuja käytäntöjä, hän muistuttaa.


Lähde: Lista Los40

Haluatko syvällisempää tietoa Espanjasta? Tilaa Olé-lehti