
Lähes 20 000 ihmistä hakee tarjoilijan töitä Aurinkorannikolla – silti ravintolat kärsivät työvoimapulasta
Ravintolat etsivät kipeästi henkilökuntaa Aurinkorannikolla.
Aurinkorannikon alueella noin 20 000 ihmistä etsii tarjoilijan töitä, mutta ravintolat eivät silti saa täytettyä avoimia paikkoja. Asia nousi esiin Málagan maakunnan ravintola-alan yhdistyksen Mahosin ja Andalusian aluehallinnon työllisyysministeriön yhteisessä kokouksessa.
Sesongin aikana alalla olisi tarvetta jopa 5 000–6 000 työntekijälle. Mahosin puheenjohtaja Javier Frutoksen mukaan ongelmana ei ole työnhakijoiden määrä, vaan se, ettei heiltä useinkaan löydy tarvittavaa koulutusta tai kokemusta.
Frutos huomauttaa, että moni työtön ilmoittaa työvoimatoimistossa ravintola-alan ensisijaiseksi alakseen, mutta ei ole valmis sitoutumaan alaan tai kehittämään osaamistaan. Hänen mukaansa tämä on merkittävä syy siihen, miksi yritykset eivät löydä sopivia työntekijöitä, vaikka hakijoita riittää.
– Työllisyystoimistoissamme on noin 20 000 tarjoilijan töitä etsivää henkilöä. Silti kohtaamme työvoimapulan, koska yritykset eivät löydä päteviä työntekijöitä, totesi Andalusian työllisyysministeri Carmen Sánchez Sierra.
Lue lisää aiheesta:
Työvoimapula pakottaa ravintoloita sulkemaan ovensa kesken sesongin
Koulutusta olisi tarjolla, mutta kiinnostus vähäistä
Aluehallinto tarjoaa ravintola-alan koulutuksia maksutta muun muassa oppilaitoksissa La Cónsula ja La Fonda. Ministeri Sánchez Sierra kertoo kuitenkin, että osallistujia on vaikea löytää.
– Kun soitamme työttömille ja tarjoamme koulutuspaikkaa, osa kieltäytyy. He eivät halua käyttää kahta vuotta tarjoilijakoulutukseen, vaikka kyseessä on koulutus, joka voi avata ovia kokin tai keittiömestarin uralle, hän sanoo.
Kokouksessa keskusteltiin myös siitä, kuinka ravintola-ala voisi houkutella nuoria paremmin. Frutoksen mukaan ongelma on koko maata koskeva ja liittyy laajemmin asenteisiin työtä kohtaan.
– Yhteiskunta arvostaa nykyään vapaa-aikaa enemmän kuin työtä. En tarkoita, että pitäisi tehdä enemmän tunteja, vaan että pitäisi olla valmis panostamaan ja kouluttautumaan alalle, Frutos toteaa.
Palkat nousussa, työllisyys vahvaa
Vaikka alalla on työvoimapulaa, Mahosin puheenjohtaja kuvailee nykyhetkeä palkkakehityksen kannalta poikkeuksellisen suotuisaksi. Kansallisesti ravintola-alan palkat ovat nousseet 14,5 prosenttia, ja Málagan maakunnassa on nähty jo 29 peräkkäistä kuukautta työllisyyden kasvua.
Lähde: Sur in English
