Aurinkolämpövoimalan suurjännitelinjoja Sevillassa. Kuva: Shutterstock

Sähkökatkon jälkipyykki: mitä opittiin Espanjan kriisissä?

Sähkökatko asetti yhteiskunnan äärimmäiseen testiin, paljasti infrastruktuurin haavoittuvuuden ja yllätti kansalaisten rauhallisuudella.

Tavallinen huhtikuinen maanantai muuttui yllättäen historialliseksi, kun koko Espanjan sähköverkko romahti. Korkean teknologian aikakaudella jolloin arki pyörii eri sovellusten, netin ja laitteiden varassa, miljoonat espanjalaiset löysivät itsensä kynttilänvalosta kuuntelemasta paristokäyttöistä radiota. Poikkeuksellinen tapahtuma osoitti, että varautuminen on tärkeä osa myös nykyaikaa.

Kansalaiset ja palvelut: esimerkillistä toimintaa

Sähkökatkosta huolimatta sekä kansalaiset että julkiset palvelut toimivat esimerkillisesti. Monet kaupat, kuten Mercadona ja Carrefour, pysyivät auki varavoimageneraattorien ansiosta. Ikeasta tuli hetkellinen turvapaikka: sieltä sai kahvia, kynttilöitä, ruokaa ja nettiyhteyden.

Sairaaloissa toiminta jatkui ilman suurempia häiriöitä, ja julkinen sektori, poliisi sekä armeija toimivat tehokkaasti. UME-joukot (Unidad Militar de Emergencias) pelastivat matkustajia jumiin jääneistä junista, toimittivat polttoainetta ja jakoivat vilttejä ja ruokaa. Sähkökatko johti kuitenkin suoraan viiden ihmisen kuolemaan.

Arki ilman sähköä: haavoittuva rakenne

Sähkökatko paljasti modernin yhteiskunnan riippuvuuden sähköstä. 5G-verkon tukiasemat, kuituyhteydet ja jopa junaliikenne pysähtyvät ilman sähköä. Monien liiketilojen sähkökäyttöiset alaslaskettavat ovet vaativat pelastuslaitoksen apua sulkemiseen. Kriittisen infrastruktuurin haavoittuvuus tuli esiin.

Alustavien tietojen mukaan kyseessä oli ketjureaktiomainen tekninen vika, joka ei jäänyt paikalliseksi vaan laajeni koko maan kattavaksi. Asiantuntijat huomauttavat, että sähköverkkoa ei voida tehdä täysin virheettömäksi, mutta tällä kertaa vika yllätti jopa hyvin varautuneen Espanjan sähköverkkoyhtiön (Red Eléctrica de España).

Andalusiassa sähköt palautuivat nopeammin kuin monilla muilla alueilla Marokon avun ansiosta.

Uusi keskustelu uusiutuvasta energiasta

Espanja tuotti katkon hetkellä enemmän energiaa kuin kulutti; sähkökatko ei johtunut energian puutteesta, vaan teknisestä epävakaudesta. Uusiutuvan energian yleistyminen tuo uusia haasteita verkon vakaudelle. Aurinko- ja tuulivoima vaihtelevat sääolosuhteiden mukaan, eivätkä tue verkon taajuuden ja jännitteen hallintaa kuten perinteiset voimalat. Kun uusiutuvan energian osuus kasvaa, tarvitaan merkittäviä lisäinvestointeja energian varastointiin, akkuteknologiaan ja sähköverkon siirtoyhteyksiin vakauden varmistamiseksi.

Viestinnässä parannettavaa

Valtio sai osakseen kritiikkiä hitaasta ja hajanaisesta kriisiviestinnästä. Pääministeri Pedro Sánchez esiintyi julkisuudessa vasta viiden tunnin kuluttua sähkökatkon alkamisesta. Kun internet ja televisio eivät toimineet, radiossa kuultu nopea tiedote olisi voinut lieventää epävarmuutta.

Yhteisön voima

Ehkä vaikuttavinta sähkökatkon aikana oli kansalaisten kyky toimia rauhallisesti. Katuja eivät vallanneet mellakat vaan ihmiset, jotka ohjasivat liikennettä, jakoivat ruokaa ja auttoivat toisiaan. Sähkökatko oli muistutus siitä, että teknologian lisäksi tarvitsemme myös toisiamme.

Kasvava kiinnostus varautumista kohtaan

Euroopan komissio on jo aiemmin suosittanut, että kotitalouksilla tulisi olla valmiudet 72 tunnin omavaraisuuteen. Nyt ohjeet eivät tunnu enää liioitelluilta. Radioiden, kaasukeittimien ja paristojen kysyntä on kasvanut räjähdysmäisesti.

Kotivaran tarkistuslista:

  • Taskulamppu ja paristoja
  • Kynttilöitä ja tulitikut
  • Paristokäyttöinen radio
  • Varavirtalähde
  • Juomavettä 3 päiväksi
  • Helposti säilyvää ruokaa (säilykkeet, kuivamuona)
  • Retkikeitin ja polttoainetta
  • Tärkeät puhelinnumerot paperilla
  • Käteistä rahaa, myös kolikoita
  • Henkilöllisyystodistukset
  • Lääkkeet 3 päiväksi
  • Ensiapupakkaus
  • Peittoja ja lämpimiä vaatteita

Lisää suursähkökatkon taustoista tässä jutussa.


Lähde: El País


Haluatko syvällisempää tietoa Espanjasta? Tilaa Olé-lehti