
Trumpin tullikosto kaatuu – Espanja vahvoilla EU:n suojissa
Trump uhkaa tuplata tullit Espanjalle, mutta EU-oikeus estää yksipuolisen rangaistuksen.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on kiristänyt otettaan Espanjasta, uhaten ”tehdä lopun” sen taloudesta, mikäli maa ei sitoudu Naton uuteen 5 %:n puolustusmenotavoitteeseen. Trump ilmoitti aikovansa määrätä Espanjalle kaksinkertaiset tullit osana Yhdysvaltojen ja EU:n välisiä kauppaneuvotteluja. Uhkaus on vakava – mutta käytännössä lähes mahdoton toteuttaa EU-lainsäädännön vuoksi.
Espanjan pääministeri Pedro Sánchez torjui Naton huippukokouksessa Trumpin vaatimuksen ja vakuutti, ettei maa nosta puolustusmenojaan yli nykyisen 2 %:n.
– Se on hirveää. Ainoa maa, joka ei halua maksaa. He tulevat maksamaan tuplasti – ja puhun ihan vakavissani, Trump reagoi.
EU-sopimukset estävät erityiskohtelun
Sánchezilla on kuitenkin selkeä puolustus: EU:n perustamissopimus kieltää jäsenmaita tekemästä yksittäisiä kauppasopimuksia tai sopimasta omista tullimaksuista kolmansien maiden kanssa. Näin ollen Espanja ei voi joutua yksin Trumpin rankaisemaksi – ja Yhdysvallat ei voi asettaa sille erityisiä tullimaksuja ilman, että ne koskisivat koko EU:ta.
– Espanjan ei tarvitse neuvotella itse. Kaikki kauppapolitiikka kulkee Euroopan komission kautta, Espanjan talousministeri Carlos Cuerpo muistuttaa.
Sama artikla suojaa kaikkia EU-maita siltä, että yksittäinen jäsenmaa voisi joutua eriarvoiseen asemaan joko hyötyen tai kärsien tullipolitiikassa. Mikäli Trump asettaisi korkeammat tullit juuri Espanjalle, tuotteet voitaisiin helposti kierrättää muihin EU-maihin ja takaisin Yhdysvaltoihin, mikä tekisi rangaistuksesta käytännössä tehottoman.
Tullipolitiikka uhkaa kiristää neuvotteluja
Trumpin uhkaukset vaikeuttavat entisestään jo valmiiksi hankalia EU–USA-kauppaneuvotteluita, jotka ovat vaarassa katketa. Mikäli Trumpin hallinto yrittäisi toteuttaa uhkauksensa, Euroopan komissio joutuisi vastaamaan diplomaattisella ja oikeudellisella tasolla – mahdollistaen jopa vastatoimet.
– Ei voi olla niin, että samalla kun liittolaiset vaativat meitä lisäämään puolustusmenoja, he käyvät meitä vastaan kauppasotaa, Ranskan presidentti Emmanuel Macron kommentoi tilannetta.
Arvio: Tullit iskisivät lopulta amerikkalaisiin kuluttajiin
Useat taloustutkijat ovat todenneet, että Trumpin ajama tullipolitiikka ei rankaise ensisijaisesti ulkomaisia hallituksia, vaan amerikkalaisia yrityksiä ja kuluttajia. Esimerkiksi espanjalaisten tuotteiden tullikorotukset nostaisivat hintoja Yhdysvalloissa ja laskisivat tuontiyritysten katteita.
Espanjan keskuspankki on arvioinut, että noin 30 % maan vientiyrityksistä on jo kokenut negatiivisia vaikutuksia nykyisistä Yhdysvaltojen yleisistä tulleista. Trumpin ”kaksinkertainen tullipommi” kirpaisisi erityisesti elintarvike- ja konevientiä – mutta vaikuttaisi myös yhdysvaltalaisten hintoihin.
Lisää aiheesta:
Trump raivostui Espanjalle – uhkaa kauppasodalla
Sopimus syntyi – Espanja saa erityiskohtelun Natossa
Espanja osoitti Naton huipputason sotaharjoituksessa Slovakiassa – 3 000 sotilasta, 400 ajoneuvoa ja viesti suoraan Venäjälle
Lähde: El Economista
