
Lähes 100-vuotias chiringuito on Málagan rantakulttuurin sydän: merelliset herkut ja tunnelma hurmaavat edelleen
Upea klassikko – Chiringuito María on yksi Espanjan ensimmäisistä rantaravintoloista.
Málagan Carretera de Cádizin alueella, Playa de la Misericordian tuntumassa, toimii yksi Espanjan ensimmäisistä rantaravintoloista, joka on säilyttänyt asemansa lähes vuosisadan ajan. Chiringuito María osoitteessa calle Pacífico 51, on ollut paikallinen maamerkki jo yli 90 vuotta ja edelleen pysähdyspaikka niin malagalaisille kuin turisteille.
Historiaa ja merimakua
Perheomisteinen ravintola syntyi vaatimattomasti aurinkosuojaksi viritetyllä kaislakatoksella ja paperiliinoilla, mutta on vuosikymmenten aikana uudistunut. Nykyään se tarjoaa sekä katettua tilaa että terassin, jolta avautuvat näkymät suoraan Välimerelle.
Chiringuito on saanut mainetta erityisesti fritura malagueñastaan eli perinteisestä merenherkkujen lajitelmasta, jota myös Málagan gastronominen akatemia pitää “aidosti mestarillisena”. Yksi klassikoista ovat kuitenkin espetot, puuliedellä grillatut sardiinit, joiden sesonki päättyy syyskuussa.
Monipuolinen merenelävien menu
Chiringuito Marían ruokalistalta löytyy laaja valikoima kalaruokia ja äyriäisiä: boquerones (paistetut sardellit), calamaritos (pienet mustekalat), adobo eli etikassa ja mausteissa marinoitu ja friteerattu kala, mustekala, simpukat, kampasimpukat, grillatut katkaravut sekä salpicón eli äyriäissalaatti, jossa yhdistyvät katkaravut, mustekala, simpukat ja vihannekset vinegrettikastikkeessa. Myös salaatit ja riisiannokset täydentävät tarjontaa. Paikan erikoisuuksiin kuuluvat lisäksi conchas finas -simpukat pil pil -kastikkeessa sekä vaihtelevat päivän erikoisuudet, kuten urta (Välimeren arvostettu ruokakala, joka muistuttaa meriahventa) tai espetado-calamar (vartaisiin grillattu mustekala).
Asiakkaiden arvioita
Google-arvosteluissa Chiringuito María saa keskiarvon 4,1 tähteä yli 1 000 arvostelun pohjalta (1.9.2025). Asiakkaat kehuvat erityisesti espetoja ja boqueroneja, sekä henkilökunnan ystävällistä palvelua. Kritiikkiä on esitetty muun muassa annoskokoja ja juomien hintatasoa koskien.
Aukioloajat ja hinnat
Ikonisen Torre Mónican läheisyydessä sijaitseva ravintola on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 12.00–00.00, sunnuntaisin sulkeutuen jo klo 18.00. Keskimääräinen hintataso on 20–30 euroa per henkilö riippuen annosvalinnoista.
Lähde: El Mundo
