
Espanjan ja Marokon rajalla kuplii – tulliyhteys suljettu
Melillan kaupallinen tulliyhteys suljettiin taas – Espanjan ulkoministeriön mukaan sopimus sallii väliaikaisen keskeytyksen.
Melillan ja Marokon välinen herkkä rajatilanne on jälleen ajautunut kriisiin, kun Marokon hallitus esti tiistaina vientitavaran kulun Melillasta ja ilmoitti keskeyttävänsä kaiken tavaraliikenteen Operación Paso del Estrecho -kesäoperaation ajaksi. Espanjan ulkoministeriö on vahvistanut, että maiden välinen tullisopimus sallii tällaisen tilapäisen keskeytyksen vilkkaan matkustussesongin aikana.
Melillan aluepresidentti Juan José Imbroda syytti tiedotustilaisuudessa Espanjan hallitusta selkärangattomuudesta. Hänen mukaansa tilanne osoittaa, että ”Marokko määrää Melillan ja Ceutan rajapolitiikasta”.
Kiistan taustalla on Marokon päätös estää vientiä rajatullin kautta. Paikallinen tulliasiamies Juan Francisco Pérez Quiles yritti viedä Marokon puolelle tonnin verran kodinkoneita, mutta sai virallisen viestin, jonka mukaan vienti ja tuonti on toistaiseksi kielletty. Perusteluna oli vilkas rajaliikenne kesäkuun puolivälistä syyskuun puoliväliin.
Espanjan ulkoministeriö myöntää, että tulliliikennettä voidaan rajoittaa tai jopa keskeyttää tilapäisesti, mutta Imbroda ei hyväksy selitystä. Hänen mukaansa kaupallinen liikenne voitaisiin järjestää ruuhka-ajan ulkopuolelle, esimerkiksi öisin.
Poliittisesti motivoitunut rajasulku
Lisähämmennystä aiheutti se, että vain reilu viikko sitten Melilla vastaanotti ensimmäisen hedelmäerän Marokosta sitten vuoden 2018 yksipuolisen tullin sulkemisen. Tuolloin Melillan hallituksen edustaja kuvaili tapausta ”uuden aikakauden alkuna”.
Melillan elinkeinoelämä kokee tilanteen toistuvana epävarmuutena. Paikallinen elinkeinoelämän keskusjärjestö CEME-CEOE totesi suorasukaisesti, ettei nykyinen tullikäytäntö ole avoin, kansainvälinen ja kaikille elinkeinoaloille tasapuolinen, kuten ennen vuoden 2018 sulkua.
– Tämä toimii Marokon ehdoilla: raja avataan kun he haluavat, tuotteet valitaan yksipuolisesti – heidän kalansa, vihanneksensa ja hedelmänsä pääsevät kyllä läpi, sanoi järjestön puheenjohtaja Enrique Alcoba.
Imbroda puolestaan syyttää Espanjan hallitusta siitä, että se on vuodesta 2018 lähtien ”pettänyt melillalaiset” eikä usko asian etenevän, vaikka sitä vietäisiin taas parlamentin käsittelyyn:
– Enää ei ole kyse väärinymmärryksestä vaan systemaattisesta piittaamattomuudesta, hän sanoo.
Melillan erityisasema
Melilla on Ceutan ohella toinen Espanjan autonomisista kaupungeista Afrikan pohjoisrannikolla. Se on ollut Espanjan hallinnassa 1400-luvulta lähtien ja sai nykyisen itsehallintoasemansa vuonna 1995. Marokon virallisen kannan mukaan Ceuta ja Melilla ovat ”miehitettyjä alueita”, jotka kuuluisivat historiallisesti Marokolle.
Melilla ei kuulu EU:n tulliunionin piiriin, mikä on vaikuttanut sen erityiseen asemaan kaupankäynnissä Marokon kanssa.
Lähde: El Mundo
