
Euroopan ainoa vedenalainen luola sijaitsee Espanjan Aurinkorannikolla
Cueva del Tesoro on ainutlaatuinen luolakohde, jossa historia, luonnonihmeet ja muinaiset kertomukset kietoutuvat toisiinsa Andalusian kallioiden suojassa.
Vain 15 kilometrin päässä Málagan kaupungista sijaitseva Cueva del Tesoro on ainutlaatuinen luolakohde, joka yhdistää luonnonihmeet, historian ja myyttiset tarinat. Vierailijoita houkuttelevat paitsi kalliomaalaukset ja arkeologiset löydöt, myös kertomukset aarteista ja yliluonnollisista ilmiöistä.
Meri ja aika ovat muovanneet maiseman
Rincón de la Victorian alueella sijaitseva Cueva del Tesoro on yksi kolmesta vedenalaisesta luolasta maailmassa, joihin yleisöllä on pääsy, ja ainoa Euroopassa. Luola on julistettu luonnonperintökohteeksi, ja se tarjoaa kävijöille ainutlaatuisen yhdistelmän geologiaa, arkeologiaa ja paikallislegendoja.
Luola sijaitsee jyrkänteellä, ja sen muodot ovat syntyneet miljoonien vuosien aikana meren muokatessa kivikkoa. Tuloksena on monimuotoinen käytäväverkosto, jossa on halkeamia, pylväitä, tippukiviä ja syviä rotkoja.
Arkeologisia löytöjä esihistorialliselta ajalta
Cueva del Tesorosta on löydetty ihmis- ja eläinjäänteitä sekä keramiikkaa niin sanotulta neoliittiselta ajalta. Luolassa on myös jälkiä paleoliittisesta ja pronssikautisesta asutuksesta sekä kalliomaalauksia, jotka kertovat alueen pitkästä ja rikkaasta historiasta.
Vierailu on matka menneisyyteen
Luolaan astuminen on elämys, jossa välimerellinen kasvillisuus vaihtuu hiljalleen hämärään ja mystiseen tunnelmaan. Syvemmälle kuljettaessa paljastuvat upeat tippukivimuodostelmat ja hohtavan valkoiset seinät, jotka heijastavat keinovaloa ja luovat lähes unenomaisen vaikutelman.
Vierailu ei ole pelkästään visuaalinen kokemus, vaan myös aikamatka. Oppaat kertovat luolan geologisesta kehityksestä sekä sen historiallisesta ja kulttuurisesta merkityksestä. Kierros alkaa Virgenin salista, jossa on arkeologisten löytöjen näyttely ja Antonio de la Narin rakentama Sveitsin kaivo. Matka jatkuu Marcus Crassus -saliin, joka on nimetty roomalaisen senaattorin mukaan – hänen uskotaan paenneen luolaan Marian ja Cinnan vainoa 86 eaa.
Legendoja ja tarinoita
Kierroksen varrella saavutaan Sala del Águila -saliin, jossa kalliomuodostelma muistuttaa suurta petolintua. Labyrinttimäisten käytävien kautta kuljetaan Noctiluca-jumalattaren pyhäkköön. Tämä hedelmällisyyden, kuun ja yön jumalatar on osa luolaa ympäröiviä myyttisiä kertomuksia.
Lopuksi kierros päättyy tulivuorisiiven rotkoon, jonka arvellaan jatkuvan mereen saakka. Takaisin palattaessa saavutaan vaikuttavaan Sala de los Lagos -saliin, joka on yksi luolan näyttävimmistä kohteista.

Kuva: Flickr.
Muinaisia esineitä ja aarteita
Luolasta on löydetty runsaasti esineitä eri aikakausilta: kalliomaalauksia, kivisiä nuolenkärkiä, kivikirveitä, hiottuja veitsiä, rannekoruja, harppuunoja sekä foinikialaisia ja arabialaisia jäänteitä. Näiden löydösten perusteella luolalla on ollut merkittävä rooli useiden kulttuurien historiassa.
Historiallisten lähteiden mukaan Marcus Crassus piiloutui luolaan vuonna 86 eaa. Plutarkhos mainitsee luolan varhaisissa kirjoituksissaan, ja Cecilio García de la Leña viittaa siihen teoksessaan Conversaciones Históricas Malagueñas vuodelta 1789.
Paikallisten keskuudessa luolaa on jo pitkään pidetty mystisenä paikkana, johon on liitetty kertomuksia yliluonnollisista ilmiöistä ja ”lukuisista ilmestyksistä”.
Aarteidenetsijöiden kohde
Arabien uskotaan piilottaneen luolaan suuren aarteen 1100-luvulla paetessaan levottomuuksia. Tarinat vaihtelevat: joidenkin mukaan aarre kuului viidelle maurilaiselle kuninkaalle, toisten mukaan Almoravidien keisarille Tasufín Ibn Alílille.
1700-luvulta lähtien Cueva del Tesoro on houkutellut useita aarteenetsijöitä, jotka muuttivat luolan alkuperäistä rakennetta. Nämä muutokset ovat vahvistaneet käsitystä siitä, että tarkoituksena oli peittää aarteen sijainti. Granaattien löytyminen luolasta 1700-luvulla lisäsi spekulaatioita kertomusten paikkansapitävyydestä.
Luolassa vierailu
Cueva del Tesoro sijaitsee vain 15 kilometrin päässä Málagasta ja on helposti saavutettavissa niin paikallisille kuin matkailijoille. Sinne pääsee kätevästi autolla tai julkisilla kulkuvälineillä – Rincón de la Victorian ja Málagan välillä kulkee bussiyhteys. Opasteet ohjaavat kävijät luolalle.
Luola sopii koko perheelle, ja suurin osa tiloista on esteettömiä. Liikuntarajoitteiset pääsevät hissillä Virgenin saliin, mutta syvemmällä luolassa liikkuminen vaatii portaiden käyttöä.
Äänikierros on saatavilla maksuttoman sovelluksen kautta, ja kuulokkeiden käyttöä suositellaan.
Aukioloajat:
1.10.–30.4.: klo 10–13 ja 15–17
1.5.–30.9.: klo 10.30–13 ja 16.30–19
Suljettu: 24., 25. ja 31. joulukuuta sekä 1. ja 6. tammikuuta
Vapaa pääsy: maanantaista perjantaihin
Lähde: surinenglish.com
