Sevillan pääsiäisviikon kiehtovimmat tavernat

”Tabernas cofrades” yhdistävät uskonnollisen perinteen ja andalusialaisen keittiön.

Sevillassa pääsiäinen ei ole vain kirkonmenojen, kulkueiden ja suitsukkeiden juhlaa – se on myös makujen, äänten ja yhteisöllisyyden ylistys. Pääsiäisviikolla kaupungin perinteiset cofrade-tavernat eli veljeskuntien suosimat baarit täyttyvät niin rukouksista kuin kotiruokapatojen paprikan ja kuminan tuoksusta.

Tavernat ovat säilyttäneet aitoutensa vuosikymmenten saatossa ja juurtuneet osaksi andalusialaista perinnettä. Ne eivät ole mukautuneet turistien makuun tai muotiruokien trendeihin, vaan niissä tarjoillaan edelleen perinteistä kikhernemuhennosta turskalla, ja kroketit maistuvat yhä isoäidin reseptiltä.

Monet tavernoista sijaitsevat kaupunginosissa, joissa toimii aktiivisia uskonnollisia veljeskuntia. Niissä tuoksuvat suitsukkeet ja seinät ovat täynnä pyhimysten kuvia, ja tunnelma on lämmin ja välitön. Monille asiakkaista paikka on kuin toinen olohuone; täällä tavataan lapsuudenystäviä, keskustellaan kulkueiden järjestelyistä tai vain nautitaan hyvästä ruuasta ja seurasta.

Taberna Azahar – ensimmäinen laatuaan

Ensimmäinen cofrade-tavernoista on vuonna 1979 perustettu Azahar, joka sijaitsee San Juliánin kaupunginosassa. Omistaja Juan Oliveira kertoo, että sisustus, musiikki ja henki poikkesivat heti tavanomaisista baareista – ja näin syntyi uusi sevillalainen perinne. Oliveiran klassisen pinaatti-kikherneannoksen resepti pohjaa mausteyhdistelmään, jonka tarkan sisällön tietää vain harva.

Casa Ricardo ja legendaariset croquetat

Casa Ricardo sijaitsee San Lorenzossa aivan Gran Poder -basilikan vieressä, ja se tunnetaan parhaiten turskakroketeistaan. Isältä pojalle siirtyneet reseptit kunnioittavat paastonajan perinteitä, ja vaikka asiakaskunta onkin laajentunut, omistaja Ricardo Núñez vakuuttaa että autenttisuus vetää puoleensa niin paikallisia kuin ulkomaalaisiakin.

Casa Ricardon legendaariset kroketit.

Bar Ventura – kaupunginosan sydän

Bar Ventura Arfen kadulla Arenalissa on säilyttänyt yhteytensä paikallisiin asukkaisiin ja härkätaisteluperinteeseen. Kolmannen sukupolven isäntä Ventura Pérez ei ole halunnut nostaa hintoja turistien vuoksi: “Tämä on meidän kaupunginosamme kirkko – tänne tullaan aina.” Paikan perinteinen tonnikala-annos on yhä listan kruunu.

La Fresquita: suitsuketta ja herkkuja

Santa Cruzin turistikorttelissa sijaitseva La Fresquita yhdistää turismin ja paikallisen sydämen. Tavernan ilmassa leijuu suitsuke ja pääsiäismarssit soivat taustalla, mutta kaiken keskiössä on keittiö jossa omistaja Pepe Rodríguezin sanoin ”ruoka valmistuu rakkaudella ja ajan kanssa”.

Video La Fresquitasta pääsiäisviikolla (santi_smce/Youtube).


Lähde: El País

Haluatko syvällisempää tietoa Espanjasta? Tilaa Olé-lehti