Tunnetko piononon? Granadan makea kunnianosoitus paaville​

Yksinkertaisista raaka-aineista syntyy Granadan ikoninen leivonnainen, jolla on syvät kulttuuriset ja historialliset juuret.

Pienikokoinen, kääretorttumainen leivonnainen nimeltään pionono on Andalusian ylpeys, erityisesti Santa Fen kaupungissa, missä se syntyi 1800-luvun lopulla kunnianosoituksena paavi Pius IX:lle (italiaksi Pio Nono). Piononon tunnistettavin piirre on karamellisoitu kermakruunu, joka symboloi paavin päähinettä, solideota.

Piononon loi Ceferino Isla, harras katolilainen, joka halusi leivoksellaan kunnioittaa paavin julistamaa katolista oppia, jonka mukaan Neitsyt Maria oli alusta asti vapaa perisynnistä. Leivos sai nopeasti suosiota Santa Fessä, ja ajan myötä sen valmistus levisi myös Granadaan ja muualle Andalusiaan.

Ceferino Islan kunniaksi pystytetty patsas Santa Fen kaupungissa.

Nykyisin suurin ja tunnetuin valmistaja on Casa Isla, joka on säilyttänyt alkuperäisen reseptinsä perhesalaisuutena ja tuottaa jopa 50 000 piononoa viikossa. Viidennen sukupolven perheyrityksellä on nykyään 13 omaa myymälää ja kymmeniä jakelupisteitä, ja se työllistää lähes 200 ihmistä. Vaikka reseptiä ei paljasteta, tiedetään, että leivonnainen saa mehevyytensä esimerkiksi ohramaltaasta ja maissitärkkelyksestä, ja se maustetaan muun muassa kanelilla ja aniksella.

Valmistusprosessi yhdistää käsityön ja koneellisen tarkkuuden. Kääretorttupohja paistetaan matalassa uunissa, jonka jälkeen siihen lisätään siirappi ja ohut kerros kermaa ennen rullaamista. Lopuksi päälle lisätään ”kermahattu”, joka poltetaan kevyesti karamellipolttimella aivan kuin crème brûléessä.

Piononojen ohje kotileipurille (Youtube/Julia y sus recetas).

Vaikka monet ovat yrittäneet luoda uusia makuvaihtoehtoja, kuten suklaa- tai mansikkapiononoja, että perinteinen versio on kaikkein suosituin. Piononoja tarjoillaan lähes jokaisessa granadalaisessa kahvilassa ja ravintolassa. Jotkut keittiömestarit, kuten Lola Marín ravintolassa Damasqueros, ovat kehittäneet piononosta inspiraationsa saaneita moderneja jälkiruokia, joissa hyödynnetään esimerkiksi suolakinuskia, viikunaa ja mausteita.

Pionono on myös inspiroinut muita herkkuja, kuten jäätelöitä ja liköörejä, ja on edelleen tärkeä osa Granadan gastronomista perinnettä.


Lähde: El País

Haluatko syvällisempää tietoa Espanjasta? Tilaa Olé-lehti