Kuva: Shutterstock

Älä hyppää suin päin veteen – matkailijoita varoitetaan kylmäshokin vaarasta

Espanjalaiset terveysasiantuntijat kehottavat varovaisuuteen kylmän veden aiheuttaman äkillisen shokin vuoksi.

Murcian alueella sattui hiljattain kaksi kuolemaan johtanutta hukkumistapausta. 65-vuotias nainen menehtyi Las Deliciasin rannalla Águilasissa saatuaan kylmäsokin uidessaan. Ensihoitajien yrityksistä huolimatta häntä ei saatu pelastettua.

Asiantuntijat varoittavat, että kuumassa auringossa lämmenneen kehon upottaminen äkillisesti kylmään veteen voi aiheuttaa nopean verisuonten supistumisen, joka saattaa johtaa pyörtymiseen, hukkumiseen tai jopa sydänpysähdykseen.

Mikä on kylmäsokki?

Kylmäshokki on elimistön voimakas reaktio äkilliseen lämpötilan muutokseen. Kuuma iho, fyysinen rasitus ja runsas ateria voivat pahentaa reaktiota, mutta syöminen ei ole välttämätön laukaiseva tekijä.

Kun ihminen joutuu yllättäen kylmään veteen, ihon ja ääreisosien kylmäreseptoreiden äkillinen ärsytys laukaisee joukon refleksimäisiä reaktioita, joita kutsutaan yhteisnimellä kylmähsokki. Ensisekunneilla uhri pidättää hengitystään, mutta tätä seuraa hyperventilaatio ja mahdollinen paniikki. Pakokauhu voi johtaa veden vetämiseen keuhkoihin ja tajunnan tason heikkenemiseen, mikä lisää hukkumisriskiä.

Samaan aikaan sydämen syke ja stressihormonien eritys kasvavat, ja ääreisverenkierron supistuminen nostaa verenpainetta. Sydämen ja keuhkoverenkierron kuormitus voi aiheuttaa rytmihäiriöitä, nesteen kertymistä keuhkoihin ja ääritapauksissa sydänpysähdyksen.

Varovaisuutta veteen mennessä

Espanjan terveysviranomaiset suosittelevat menemään veteen asteittain: kastele ensin ranteet, nilkat ja niska, ja vasta sitten upottaudu kokonaan. Äkillinen hyppy kylmään veteen voi olla vaarallinen etenkin heti auringonoton tai ruokailun jälkeen.

Varoitusmerkkejä ovat huimaus, pahoinvointi, kalpea iho ja pyörtyminen. Jos oireita ilmenee, henkilö on vietävä pois vedestä ja tarvittaessa hakeuduttava lääkäriin.

Lähde: Euro Weekly News, Viisaasti vesillä

Haluatko syvällisempää tietoa Espanjasta? Tilaa Olé-lehti