
Asfalttia, ei varjoa: Espanjan kuumimmat kylät tukahduttavat asukkaansa
La Rambla ja Montoro kärsivät varjottomuudesta – puiden puute pahentaa helleaaltoja.
Espanjan lämpöennätykset rikkoutuvat toistuvasti Andalusian sisäosissa sijaitsevissa kylissä, joissa katujen varsilla harvoin kasvaa ainuttakaan puuta. Cordoban maakunnan La Ramblassa mitattiin kaikkien aikojen korkein lämpötila Espanjassa vuonna 2021; peräti 47,6 astetta, ja naapurikaupunki Montorossa vain hieman vähemmän; 47,4 astetta. Viimeisin ennätys kirjattiin kesäkuussa Huelvan El Granadossa, jossa lämpötila kohosi 46 asteeseen, korkeimmaksi koskaan kesäkuussa. Yhteistä näille paikkakunnille on kasvillisuuden puute: katuja hallitsee betoni, autoja riittää, mutta varjoa ei juuri löydy.
La Ramblan asukas Pilar Seco kertoo, kuinka kuumuus iskee suoraan kodin julkisivuun keskipäivästä iltaan. Hänen mukaansa pelkkä ajatus varjoa tarjoavasta puusta toisi helpotusta:
– Aurinko porottaa kello kahdestatoista eteenpäin koko iltapäivän. Puu ikkunan edessä voisi pelastaa päivän, hän toteaa.
Kaupungeista mallia ottavat kylät menettäneet varjonsa
La Rambla, Montoro ja El Granado eivät ole yksittäistapauksia. Yliopistotutkijat ja paikalliset asiantuntijat näkevät laajemman ongelman: monet Espanjan sisämaan kylät ovat vuosikymmenten saatossa muuntuneet pienoiskaupungeiksi, joissa priorisoidaan ajokaistoja ja parkkipaikkoja – vehreyden kustannuksella.
– Kun kaupunkiarkkitehtuuria on sovellettu suoraan kyliin, tuloksena on katuja, joilla autot mahtuvat ajamaan, mutta ihmiset paahtuvat auringossa ilman varjoa, sanoo Susana García, kaupunkisuunnittelun professori Málagan yliopistosta.
Hänen mukaansa puut jätetään pois, koska niitä ei osata pyytää – ja koska niiden hoitaminen vie resursseja.
Puita kaadetaan – tilalle sementtiä ja parkkiruutuja
Entinen La Ramblan pormestari José Espejo (IU) kertoo, että puita on aiemmin yritetty istuttaa, mutta ne on kaadettu muiden tarpeiden tieltä. Yksi helikopterikenttä korvasi 70 puuta, jotka hänen hallintonsa oli aikoinaan istuttanut.
Paikallinen puutarhuri ja ekologi Victorio Domínguez kuvailee, kuinka parin viime vuosikymmenen aikana viherrakenteet on tarkoituksella purettu:
– Puut häiritsevät näkyvyyttä, aiheuttavat sotkua ja vaativat työtä. Siksi niistä on luovuttu, hän toteaa.
Vihreän tilan puute on jo terveysongelma
Asiantuntijat varoittavat, että puiden puute ei ole pelkkä esteettinen kysymys, vaan vakava kansanterveysriski. Andalusian julkisen terveydenhuollon johtaja Manuel Fernández muistuttaa, että viheralueet alentavat lämpötilaa ja tekevät kaupungeista elinkelpoisia.
Tänä kesänä Cordoban maakunnassa on jo kuollut kaksi ihmistä lämpöhalvaukseen. Silti pääpuisto La Ramblassa on suljettu suuren osan ajasta – yksi syy on se, että kunta pelkää tapahtumakalusteiden varastamista.
El Granado ja Montoro – vihreän sijasta betonia
Montoron historiallisessa keskustassa autot täyttävät kadut, eikä puita juuri näy. Uusilla asuinalueilla tilanne ei ole sen parempi: laajat betonikentät ja parkkipaikat korvasivat istutukset. Paikallispoliitikko Antonio Javier Casado (PSOE) myöntää, ettei puusto ole ehdoton prioriteetti – pysäköinti on.
El Granadossa, jossa mitattiin uusi kesäkuun ennätys, suunnitellaan parhaillaan keskusaukion uudistamista, mutta päätöstä siitä, panostetaanko vihreyteen vai sementtiin, ei ole tehty. Kunnanvaltuutettu Óscar Giraldo (PSOE) kertoo olevansa puiden puolesta, mutta myöntää, että osa asukkaista pitää niitä ongelmina:
– Puut likaavat, rikkovat putkia ja häiritsevät. Katujen siisteys painaa vaakakupissa, hän sanoo.
Helle jatkuu – mutta varjoa ei näy
La Rambla, Montoro ja El Granado ovat esimerkkejä laajemmasta ilmiöstä, jossa paikallispolitiikka, tekninen suunnittelu ja käytännön mukavuudet syrjäyttävät ympäristölliset ja terveydelliset näkökohdat. Lämpötila nousee vuosi vuodelta, mutta varjo jää puuttumaan. Betonista on tullut hellettä ruokkiva normi, ja puita pidetään haittana, ei ratkaisuna.
Sillä välin asukkaat vetäytyvät koteihinsa ilmastointilaitteiden kanssa, eikä entisaikojen tapa viettää iltaa viileässä ulkoilmassa enää houkuttele. Jos varjo ei palaa kylien kaduille, ilmasto jatkaa kuumenemistaan – eikä ihmisillä ole enää paikkaa, mihin paeta.
Lähde: El País
