
Edesmennyt aina mukana avaimenperässä – andalusialainen startup mullistaa surutyön tekoälyllä
Gibraldrone tuo markkinoille tekoälyllä luodun muistojen portaalin – osa kasvavaa deadtech-alaa.
Andalusialainen teknologia-alan startup Gibraldrone on laajentamassa toimintaansa droonikuvauksista uuteen teknologiahaaraan: niin kutsutulle deathtech-alalle. Yrityksen uusi hanke Revia tarjoaa asiakkaille mahdollisuuden ”herättää henkiin” edesmenneitä läheisiä tekoälyn avulla.
Muistot yhdessä paikassa QR-koodilla
Revia on digitaalinen muistojen portaali, joka kokoaa yhteen kuvia, videoita ja tekoälyllä tuotettuja rekonstruktioita edesmenneistä läheisistä. Portaaliin pääsee QR-koodilla, joka toimitetaan asiakkaalle fyysisessä muodossa: esimerkiksi hautakiveen kiinnitettävänä laatana, avaimenperänä tai lemmikkien muistokoruna. Tuote on suunniteltu helposti mukana pidettäväksi arjessa.
Tavoitteena on tarjota tunteita herättävä tapa yhdistää vanhoja valokuvia, videoita ja muita muistoja tekoälyn luomien visuaalisten elämyksien avulla. Yrityksen toimitusjohtaja Sarah Pérez kertoo, että idea on saanut inspiraationsa hänen omasta kokemuksestaan:
– Kun näin ensimmäisen kerran tekoälyn luoman kuvan, jossa olin yhdessä edesmenneen isoisäni kanssa, pala nousi kurkkuun, hän kertoo.
Teknologiaa tunteiden ehdoilla
Revia on kehitetty useiden tekoälytyökalujen avulla yhdistämään menneisyyden ja nykyhetken visuaaliset aineistot. Teknologian avulla pyritään synnyttämään aitoja tunnekokemuksia. Revia huomioi myös lemmikit, joille on kehitteillä oma muistotuotesarja.
Gibraldrone suunnittelee tuovansa Revian markkinoille pyhäinpäivän aikaan, jolloin muistoilla on erityinen merkitys. Yhtiön mukaan tuotteet tullaan hinnoittelemaan niin, että ne ovat kaikkien ulottuvilla.
Drooneista tekoälyyn
Gibraldrone perustettiin vuonna 2018, ja se nousi Gibraltarilla drone-teknologian edelläkävijäksi. Yritys on tehnyt videokuvauksia, infrastruktuurien tarkastuksia sekä teknisesti vaativia operaatioita, kuten vedenalaisten rakenteiden tarkastuksia Algecirasin satamassa. Toimitusjohtaja Pérez toimii itse myös drone-pilotin kouluttajana ja tarkastajana.
Vuonna 2020 yritys laajensi markkinointiteknologian alueelle perustamalla GBD Studios -yksikön, joka kehittää muun muassa 3D-malleja ja digitaalisia kaksosia.
Pieni tiimi, isot visiot
Yrityksessä on kuusi vakituista työntekijää ja joukko projektikohtaisia alihankkijoita. Vuonna 2024 Gibraldrone ylitti 100 000 euron liikevaihdon, ja tänä vuonna tavoitteena on kasvattaa tulosta edelleen. Yritys ei tällä hetkellä etsi ulkopuolisia sijoittajia, vaan haluaa kasvaa omilla ehdoillaan.
Sarah Pérez uskoo johdon olevan vahvimmillaan silloin, kun se osaa itsekin tehdä pyytämäänsä työtä.
– Hyvä pomo ymmärtää työn sisällön. Jos ei tiedä, miten jokin tehdään, ei voi vaatia sen valmistumista tietyssä ajassa, hän toteaa.
Lähde: El Conciso
