Espanjalaiselle sanottiin, ettei perheväkivaltatausta auta prosessissa Trumpin hallinnon aikana. Kuva: Shutterstock

Espanjalaisnaisen tapaus puhuttaa: karkotettiin Yhdysvalloista perheväkivaltailmoituksen jälkeen

Granadaan palannut nainen vietti puoli vuotta Yhdysvaltojen säilöönottokeskuksissa ja vankiloissa tultuaan pidätetyksi oleskeluluvan puutteen vuoksi.

Espanjalainen Esther Soto, 45, on palannut kotimaahansa vietettyään kuusi kuukautta Yhdysvaltojen eri säilöönottoyksiköissä ja vankiloissa. Hänet karkotettiin Espanjaan 20. heinäkuuta 2025 sen jälkeen, kun hän oli pidätetty Miamissa ilman oleskelulupaa.

Tapahtumien taustalla oli perheriita, joka johti poliisin puuttumiseen tilanteeseen. Esther Soto oli ilmoittanut poliisille miehensä väkivaltaisesta käytöksestä elokuussa 2024 Miamissa. Terveyskeskuksen mukaan Soto sai tilanteessa vammoja käsivarteen ja polveen. Kolme päivää myöhemmin Soto kuitenkin itse joutui pidätetyksi, kun aviomies ilmoitti poliisille hänen oleskelevan maassa ilman lupaa. Soto oli saapunut Yhdysvaltoihin vuonna 2019 turistiviisumilla ja työskenteli espanjalaisten gourmet-tuotteiden parissa.

Karkotusprosessi käynnistyi aviomiehen ilmoituksesta

Tammikuussa 2024 Soto pidätettiin uudelleen, kun hän saapui maahanmuuttoviranomaisten toimistoon tapaamiseen mukanaan asiakirja, jolla hän haki oleskelulupaa perheväkivallan uhrina VAWA-lain (Violence Against Women Act) perusteella. Soto kuitenkin vietiin käsiraudoissa säilöön.

– Tämä paperi ei ole enää voimassa Trumpin hallinnon aikana, paikalla olleen viranomaisen kerrotaan sanoneen.

Ensimmäinen säilöönotto tapahtui Kromen käsittelykeskuksessa Floridassa. Soto kertoo viettäneensä viisi päivää tilassa, jossa 12 hengen huoneessa oli noin 30 naista. Nukkumispaikkoina toimivat betonilattiat ilman peitteitä, ruokana oli pääosin yksi omena päivässä ja juomana pieniä vesimukeja. Peseytymismahdollisuuksia ei ollut, ja kirkkaat valot paloivat yötä päivää.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kuvasi 21. heinäkuuta julkaistussa raportissaan Kromen kaltaisten keskusten olosuhteita ”ihmisoikeusnormien vastaisiksi”. Soto vietti aikaa myös Browardin siirtokeskuksessa ja Orlandon naisten vankilassa, joissa hän kuvaa kokeneensa huonoa kohtelua ja jatkuvaa henkistä kuormitusta.

Huoneessa sadan muun naisen kanssa

Soto kertoo kieltäytyneensä allekirjoittamasta karkotusmääräystä asianajajansa neuvosta. Lopulta hänet siirrettiin Teksasiin El Valle -keskukseen, jota hallinnoi yksityinen vankeinhoitoyritys MTC. Paikkaa hän kuvailee ”likaiseksi ja turvattomaksi”, ja hän kertoo joutuneensa jakamaan huoneen sadan muun naisen kanssa. Liikkumista rajoitettiin, ulkoilu oli harvinaista ja ruokavalion muutosten vuoksi hän kertoo lihoneensa 20 kiloa.

Soto sanoo, ettei saanut masennuslääkkeitään, joita hän käytti miehensä väkivallan vuoksi. Hän kertoo myös, että hänen nimissään oli tehty turvapaikkahakemus ilman hänen suostumustaan, mikä esti pääsyn takuusääntöjen piiriin ja pitkitti säilöönottoa.

Oikeusprosessi viivästyi siirron vuoksi, ja Soto ehti esiintyä tuomarin edessä kahdesti. Toisella kerralla hän pyysi itse karkotustaan. Hänen paluulentonsa Espanjaan oli 19. heinäkuuta, ja lentotiedoissa hänen kohdallaan luki ”DEPU – Deportee unaccompanied”, eli yksin karkotettu.

Espanjan ulkoministeriön mukaan Miamin ja Houstonin konsulaatit olivat tietoisia Soton tilanteesta ja olivat yhteydessä hänen asianajajiinsa ja perheeseensä. Soto vahvistaa yhteydenpidon, mutta sanoo, etteivät viranomaiset vierailleet hänen luonaan kertaakaan.

Yhdysvaltain maahanmuuttoviranomaisten (ICE) mukaan vuonna 2025 on pidätetty 53 Espanjan kansalaista laittomasta oleskelusta. Helmikuussa karkotusta odottavien espanjalaisten määrä oli virallisten tietojen mukaan 364.


Lähde: El País

Haluatko syvällisempää tietoa Espanjasta? Tilaa Olé-lehti