
Espanjasta EU:n ykkönen turvapaikkahakemuksissa – ennätysmäärä pakolaisia Venezuelasta
Espanjan väkiluku ennätyslukemissa – lähes 13 000 turvapaikkahakemusta kuukaudessa.
Espanja on ohittanut Saksan ja noussut ensimmäistä kertaa ykköseksi Euroopan unionin maista turvapaikkahakemusten määrässä. Toukokuussa 2025 Espanjaan jätettiin 12 788 turvapaikkahakemusta, selvästi enemmän kuin esimerkiksi Saksassa (9 916) tai Italiassa (12 266). Tiedot perustuvat EU:n turvapaikkaviraston alustaviin lukuihin, jotka julkaistiin virallisesti perjantaina.
Espanjan nousun taustalla on erityisesti Venezuelasta saapuvien pakolaisten määrän kasvu. Vaikka turvapaikkahakemusten kokonaismäärä EU:ssa on laskenut muun muassa Syyrian tilanteen rauhoituttua ja turvapaikanhakijoiden määrän siellä vähennyttyä jyrkästi, Espanja on erottunut selvänä poikkeuksena. Venezuelalaisten lisäksi hakijoita saapuu enenevässä määrin myös Kolumbiasta, Marokosta, Malista ja Senegalista.
Turvapaikkoja myönnetään vähän, humanitaarisia oleskelulupia enemmän
Espanja on EU-maiden ykkönen hakemusten määrässä, mutta kaikkein tiukin niiden hyväksymisessä. Ainoastaan 18 % hakemuksista johtaa varsinaiseen kansainväliseen suojeluun – EU:n keskiarvo on 46 %. Esimerkiksi Venezuelasta tulleiden kohdalla hallitus on kuitenkin myöntänyt runsaasti vuoden mittaisia humanitaarisia oleskelulupia, jotka mahdollistavat työnteon ja oleskelun maassa, mutta eivät vastaa virallista turvapaikkaa.
Vuonna 2024 Espanja käsitteli 33 458 Venezuelasta tullutta turvapaikkahakemusta, joista 98 % johti humanitaariseen oleskelulupaan.
Maahanmuutto kiihtyy jälleen
Espanjan väkiluku on nyt ennätykselliset 49,15 miljoonaa, joista lähes 7 miljoonaa on ulkomaalaisia. Vuoden aikana ulkomaalaisten määrä on kasvanut 5,39 %, mikä tuo mieleen 2000-luvun alun nopean kasvun kiinteistökuplan aikaan. Koronapandemian ja vuoden 2008 talouskriisin jälkeen maahanmuutto on jälleen vilkastunut, erityisesti vuodesta 2022 alkaen.
Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä suurimmat maahanmuuttajaryhmät tulivat Kolumbiasta (39 800 henkeä), Marokosta (25 900) ja Venezuelasta (25 000). Venezuela oli erityisesti turvapaikkahakemusten kärkimaita: 40 % kaikista hakemuksista Espanjassa tuli Venezuelasta, 24 % Kolumbiasta ja 6 % Perusta.
Afrikan länsirannikolta tulevien, kuten Malin ja Senegalin kansalaisten turvapaikkahakemukset ovat niin ikään kasvussa. Malilaisten hakemukset ovat 8,5-kertaistuneet ja senegalilaisten 3,5-kertaistuneet vuodesta 2023 alkaen, mikä voi viitata uuteen nousutrendiin.
Lähde: El Mundo
