Valtava sillivalas on vaikuttava näky. Kuva: Shutterstock

Harvinainen vieras Aurinkorannikolla – maailman toiseksi suurin eläin ikuistettiin videolle

Valtava sillivalas on näyttäytynyt nähty Málagan edustalla.

Muutamana viime päivänä Málagan rannikon tuntumassa kuvatut valaat ovat hurmanneet sosiaalisen median käyttäjät. Videot näyttävät, kuinka useat valtavat silivalaat (Balaenoptera physalus) lipuvat tyynesti Välimeren aalloissa – niiden liike on yhtä aikaa rauhallista ja vaikuttavaa. Kyseessä ei ole mikä tahansa merieläin: sillivalas on maailman toiseksi suurin eläin heti sinivalaan jälkeen.

Valaiden näyttäytyminen on herättänyt sekä ihastusta että huolta. Nämä yli 25-metrisiksi ja 70-tonnisiksi kasvavat jättiläiset ovat uhanalaisia. Niiden esiintyminen Andalusian rannikolla ei ole täysin poikkeuksellista, mutta harvinaista. Välimeri toimii ajoittain näiden vaeltavien eläinten ruokailu- tai muuttoreittinä.

@101tvmalaga

🐳 Ballenas rorcuales se dejan ver en las playas de Málaga. El rorcual común, también llamado ballena de aleta, es una especie de cetáceo misticeto de la familia Balaenopterida y es el segundo animal más grande del planeta, solo superado por la ballena azul. 📹 Vídeo: @elsandro (TikTok) 📲 Toda la información en 101tv.es #Málaga #Animales #Ballenas #Playas

♬ sonido original – 101TV Málaga

Merien hillitty jättiläinen

Sillivalas on hoikkarakenteinen ja virtaviivainen valaslaji. Sen selkä on harmaanruskea ja vatsapuoli vaalea. Toisin kuin näyttävästi hyppivät ryhävalaat, sillivalas on varovainen ja usein huomaamaton. Se tunnistetaan parhaiten suuresta selkäevästä ja voimakkaasta, jopa kuusi metriä korkeasta hengityssuihkusta, joka nousee ilmaan juuri ennen kuin sen selkäviiva piirtyy vedenpintaan.

Yksi lajin erikoispiirteistä on sen epäsymmetrinen alaleuka – oikea puoli on valkoinen ja vasen tumma. Tämän ainutlaatuisen piirteen merkitystä ei vielä täysin ymmärretä, mutta sen uskotaan liittyvän valaiden saalistustekniikoihin.

Ville Mäkipellon videolla esitellään kymmenen maailman suurinta valasta (Youtube).

Elämää liikkeessä

Rorcual-valaat ovat vaeltajia, jotka kulkevat pitkiä matkoja ruokailu- ja lisääntymisalueiden välillä. Pohjois-Atlantilla ne voivat liikkua Terranovan, Karibian ja Välimeren välillä. Joidenkin yksilöiden epäillään oleskelevan ympäri vuoden leudoissa rannikkovesissä.

Huolimatta valtavasta koostaan, sillivalaat ovat yllättävän nopeita – ne voivat saavuttaa jopa 40 kilometrin tuntivauhdin, mikä on antanut niille lempinimen ”merien vinttikoirat”. Ne liikkuvat usein pienissä, 6–10 yksilön ryhmissä, mutta ruokailun aikana niitä voi kerääntyä jopa sadan yksilön parviin.

Valtava ruokahalu ja matalataajuiset laulut

Sillivalas on suodattajavalas, jonka pääasiallinen ravinto koostuu pienistä kaloista, kalmareista, äyriäisistä ja ennen kaikkea krillistä. Se kykenee nielemään yhdellä kertaa yli 70 kuutiota vettä, jonka se suodattaa kiduslevyjen avulla – ja voi syödä jopa 1 800 kiloa ravintoa päivässä.

Sillivalas on myös yksi maailman äänekkäimmistä valaista. Sen matalataajuiset äänet (16–40 Hz) voivat kulkea satoja kilometrejä veden alla. Vain koiraat laulavat, etenkin lisääntymiskauden aikaan, ja laulujen arvellaan liittyvän parinmuodostukseen ja reviirikäyttäytymiseen.

Surullinen historia

Niin vaikuttava kuin sillivalas onkin, sen historia on synkkä. 1900-luvulla lajia metsästettiin teollisesti. Pelkästään eteläisellä pallonpuoliskolla tapettiin vuosikymmenten aikana yli 700 000 yksilöä. Räjähdeharppuunat ja tehdaslaivat muuttivat valaanpyynnin tehokkaaksi, mutta tuhoisaksi teollisuudeksi.

Nykyään kaupallinen metsästys on rajoitettua, mutta Japani, Norja ja Islanti jatkavat pyyntiä ”tieteellisen tutkimuksen” tai kansainvälisten sopimusten nimissä. Grönlannissa alkuperäiskansoilla on lupa pyytää pieni määrä sillivalaita elannon turvaamiseksi.

Viime vuosina toinen uhka on noussut esiin: suurten alusten törmäykset. Valaiden muuttoreitit ja vilkkaat laivaväylät risteävät usein kohtalokkain seurauksin.

Lisää aiheesta:
Aurinkorannikon yllätykset jatkuvat: katso videolta, miten jättiläisvalas ui aivan rantaviivaa pitkin


Lähde: Área Costa del Sol

Haluatko syvällisempää tietoa Espanjasta? Tilaa Olé-lehti