
Kadonneen kaupungin jäljet löytyivät – arkeologit tekevät hätkähdyttävän löydön Sevillassa
Tutkijat löysivät Rooman imperiumin aikaisen rakennuksen ja varhaiskristillisen keittiön jäänteet.
Sevillan maakunnassa sijaitsevassa Coria del Ríossa on tehty merkittäviä arkeologisia löytöjä, jotka valottavat paikkakunnan rikasta menneisyyttä Rooman valtakunnan ajalta. Cerro de San Juanin kukkulalla tehdyt kaivaukset ovat paljastaneet Rooman varhaisimperiumin aikaisen rakennuksen perustukset sekä myöhemmän, 400-luvulle ajoittuvan ulkokeittiön, jossa oli säilynyt hiiliä ja ehjä savipata. Löytöjen ansiosta alueen merkitys Guadalquivir-joen varrella strategisena tukikohtana saa uutta painoarvoa.
Kaivauksia johtanut arkeologi Jacobo Vázquez kertoo, että kolmesta kaivausalueesta keskimmäinen osoittautui tuottoisimmaksi. Sieltä löytynyt kerroksellinen maaperä kertoo useista peräkkäisistä asutusvaiheista. Erityisesti varhaiskristilliselle ajalle (noin 400-luku jKr.) ajoittuva keittiön jäänne on herättänyt kiinnostusta: paikalla valmistettiin ruokaa avotulella, ja löytöjen joukossa oli myös afrikkalaista sigillata-keramiikkaa ja kaksi kolikkoa, joiden perusteella ajoitus on voitu vahvistaa.
Samalta alueelta löytyi lisäksi aiemmin rakennettu roomalaisrakennus, joka oli osittain ryöstetty jo 400-luvulla. Jäljelle jäi kivimurskasta ja rakennusjätteistä tehty perustusrakenne, jonka on tulkittu kuuluneen ensimmäisellä tai toisella vuosisadalla rakennetulle rakennukselle – todiste varhaisesta, pysyvästä asutuksesta kukkulalla.
Coria del Ríon menneisyys paljastuu kerros kerrokselta
Coria del Ríon pormestari Modesto González on innoissaan löydöksistä. Hän painottaa, että tutkimuksia aiotaan jatkaa, jotta paikkakunnan menneisyys saataisiin entistä paremmin dokumentoitua ja esille.
– Tiedämme Corian olleen tärkeä paikka eri sivilisaatioille sen sijainnin vuoksi Guadalquivir-joen varrella, mutta silti on aina yhtä hämmästyttävää, mitä löydämme vain muutaman metrin syvyydestä maan alta, González totesi.
Kaivausten kolmas tutkimusalue paljasti myös merkittävän etnografisen löydön: 1600–1700-lukujen välille ajoitetun vesikaivon, joka toimi pitkään Corian keskustan tärkeimpänä vedenhankintapaikkana. Tiilestä ja kalkkilaastista rakennettu kaivo oli peitetty 1970-luvulla, mutta se on säilynyt yllättävän hyvässä kunnossa jopa 16,5 metrin syvyyteen saakka.
Coria del Ríon kunnan mukaan kaivaukset ovat ”keskeinen askel Cerro de San Juanin historiallisen ja kulttuuriperinnöllisen arvon esiin tuomisessa”. Roomalaisrakenteiden, 400-luvun käyttöjälkien ja historiallisesti merkittävän kaivon dokumentointi antaa arvokasta tieteellistä tietoa ja tuo esiin alueen pitkäaikaisena asuinpaikkana.
Lähde: El Mundo
