Kuva: Shutterstock

Länsi-Niilin virus leviämässä – Andalusia varautuu uuteen tartunta-aaltoon

Asiantuntijat varoittavat korkeasta tartuntariskistä tänä kesänä.

Andalusiassa varaudutaan jälleen Länsi-Niilin viruksen leviämiseen, sillä asiantuntijat ja aluehallinto varoittavat tänä kesänä merkittävästä tartuntariskistä. Leudon talven ja runsassateisen kevään seurauksena hyttysten määrä voi nousta poikkeuksellisen suureksi, erityisesti Sevillan Guadalquivirin laaksossa ja Cádizissa La Jandan alueella, missä virus on aiempina vuosina aiheuttanut kuolemantapauksia.

Vuonna 2024 virus johti 11 ihmisen kuolemaan, ja asiantuntijat pelkäävät uuden aallon iskevän tulevana kesänä.
– Viime vuoden viruksen kierto oli hyvin voimakasta, ja tämän kevään sääolot ovat erittäin suotuisat hyttysten lisääntymiselle, toteaa Jordi Figuerola, Doñanan biologisen tutkimusaseman tutkija.

Sääolot suosivat hyttysiä – torjuntatoimia tehostetaan

Tavallista lämpimämpi talvi ja poikkeuksellisen suuret sademäärät ovat luoneet otolliset olosuhteet hyttysille. Tartuntariski painottuu erityisesti kosteikkoalueiden ja riisipeltojen läheisyyteen. Vuonna 2024 riisinviljelijät viljelivät 27 000 hehtaaria, ja tänä vuonna pinta-ala nousee 36 500 hehtaariin. Tämä lisää merkittävästi hyttysten lisääntymisympäristöjä.

Andalusian hallinto on reagoinut tilanteeseen aloittamalla torjuntatoimet aiempaa aikaisemmin. Hyttysansojen määrä on nelinkertaistettu ja valvonta ulotetaan kaikkiin kahdeksaan maakuntaan. Huelva on jo vuosia panostanut ympärivuotiseen hyttystorjuntaan, jossa 60 hengen tiimi kartoittaa ja käsittelee hyttysten lisääntymisalueita.

Tehostettua torjuntaa ja tarkempaa valvontaa – myös kansalaisten rooli korostuu

Sevillan maakunta on käynnistänyt laajan torjuntaohjelman, johon on varattu kuusi miljoonaa euroa vuosille 2025–2026. Lentoruiskutuksia ja maastossa liikkuvia torjuntaryhmiä on lisätty. Kesällä otetaan myös käyttöön mobiilisovellus, josta asukkaat voivat tarkistaa alueensa hyttysriskin ja saada neuvoja suojautumiseen.

Myös Sevillan kaupunki on käynnistänyt omat toimenpiteensä, kuten seisovan veden käsittelyn ja paikallisen hyttysseurannan. Asiantuntijat korostavat kansalaisten roolia: pitkähihaiset vaatteet, hyönteiskarkotteet ja seisovan veden poistaminen pihapiireistä voivat vähentää tartuntariskiä merkittävästi. Suojautuminen on tärkeää erityisesti iltaisin ja öisin, jolloin hyttyset ovat aktiivisimmillaan.

Ilmastonmuutos kasvattaa riskialueita Euroopassa

Länsi-Niilin virusta levittää yleinen Culex-hyttynen, eikä virukseen ole olemassa rokotetta tai erityishoitoa. Tartunnoista noin 80 % on oireettomia, mutta vakavissa tapauksissa virus voi aiheuttaa kuolemaan johtavan aivotulehduksen tai meningiitin. WHO:n mukaan noin 1 % sairastuneista saa vakavia neurologisia oireita.

Tutkija Figuerola muistuttaa, että ilmastonmuutoksen seurauksena leudot talvet lisäävät tartuntariskiä koko Euroopassa.
– Meillä on nyt ensimmäistä kertaa kattava näkemys hyttysten levinneisyydestä Euroopassa. Tämä auttaa kohdentamaan valvontaa tehokkaammin. Valitettavasti ilmaston lämpeneminen tekee viruksen leviämisestä yhä todennäköisempää myös tulevina vuosina, hän varoittaa.


Lähde: El País

Haluatko syvällisempää tietoa Espanjasta? Tilaa Olé-lehti