30 salpaa huuhtoutui Esteponan rannalle hotelli Gran Alban ja Playa Azulin välillä 13. heinäkuuta. Kuva: Richard Large

Läpinäkyvät otukset hämmentävät Aurinkorannikolla – eivät ole meduusoja

Salpat herättävät hämmennystä Andalusian rannoilla – harmittomat oliot tekevät tärkeää ilmastotyötä.

Keskikesän koittaessa Aurinkorannikolle ilmestyy taas outoja, meduusoilta näyttäviä, läpikuultavia eläimiä: salpoja. Hyytelömäisiä otuksia on ilmestynyt viime päivinä runsaasti Esteponan rannoille, mikä on aiheuttanut hämmennystä ja huolta uimareiden keskuudessa.

Salpat, joita kutsutaan Andalusian rannikolla lempinimellä zapaticos, muodostavat pitkiä, kirkkaasti hohtavia jonoja, jotka ajelehtivat merivirtojen mukana. Niitä luullaan usein muoviroskaksi tai meduusoiksi, mutta todellisuudessa ne ovat täysin harmittomia ja jopa hyödyllisiä meren ekosysteemille.

Salpat liikkuvat ketjumuodostelmassa. Kuva: Wikimedia Commons

Mikä ihmeen salpa?

Salpa (engl. salp, lat. Salpa spp.) kuuluu vaippaeläimiin eli Tunicata-ryhmään ja tarkemmin Thaliacea-alaluokkaan. Salpat ovat pieniä, läpinäkyviä ja vapaasti vedessä liikkuvia hyytelömäisiä eläimiä, joita esiintyy merissä eri puolilla maailmaa – myös Välimeressä. Ne liikkuvat pumppaamalla vettä kehonsa läpi, samalla suodattaen ravinnokseen planktonia. Niiden läpikuultavassa kehossa voi erottua oranssinsävyinen ruoansulatuskanava.

Massiiviset salpakeskittymät ovat seurausta meriveden lämpenemisestä ja siitä johtuvasta planktonin lisääntymisestä.

Sosiaalinen media reagoi – asiantuntijat rauhoittelevat

Sosiaalisessa mediassa leviävät kuvat salpoista aiheuttavat hämmennystä ja jopa huolta. Monet luulevat olioita vaarallisiksi meduusoiksi. Aula del Mar de Málaga -ympäristökeskuksen asiantuntija Javier Ortiz Duarte kuitenkin selventää etteivät salpat ole meduusoja, vaikka näyttävät samalta.

– Ne ovat täysin vaarattomia ja itse asiassa hyödyllisiä luonnolle, hän korostaa.

Luonnon oma hiilinielu

Salpojen ekologinen merkitys on suuri: ne voivat imeä jopa 4000 tonnia hiilidioksidia päivittäin ja viedä sen merenpohjaan, osana merten hiilikiertoa. Ne auttavat siis taistelussa ilmastonmuutosta vastaan.

Salpat kannattaa siis jättää rauhaan – ne tekevät arvokasta työtä merten ja yhteisen ympäristön hyväksi.


Lähde: National Geographic

Haluatko syvällisempää tietoa Espanjasta? Tilaa Olé-lehti