Hasidijuutalaisia tanssimassa. Kuva: Shutterstock

Ortodoksijuutalaiset pelastivat sevillalaisen hattutehtaan – ainoa espanjalainen yritys joka on vapautettu Trumpin tulleilta

Laatua arvostava hasidiyhteistö pelasti perinteikkään yrityksen.

Sevillalaisessa Salterasin teollisuusalueella toimii yllättävä globaali menestystarina: Fernández y Roche, maailman johtava ortodoksijuutalaisten hattujen valmistaja. Yli 100 000 hattua vuodessa tuottava yritys on erikoistunut muun muassa klassisiin sekä panamá- ja huopahattuihin – mutta juuri ortodoksijuutalaisten leveälieriset hatut ovat tehneet siitä kansainvälisen huippunimen.

Yritys palvelee erityisesti hasidijuutalaisten yhteisöjä New Yorkissa, New Jerseyssä ja Israelissa, joille hattu ei ole vain asuste, vaan uskonnollinen tunnus: kipan päälle asetettava hattu symboloi jatkuvaa kunnioitusta Jumalaa kohtaan. Yli 60 % yrityksen liikevaihdosta tulee vain seitsemältä suurelta asiakkaalta hasidiyhteisöissä.

Hatuntekijöiden sukuyritys

Fernández y Roche on saanut nimensä perustajiltaan José Fernández Carolta ja Antonio Roche Verdugolta, jotka aloittivat hattujen valmistuksen pienessä verstaassa Sevillassa. Yritys kasvoi nopeasti ja työllisti 1910–1930-luvuilla satoja ihmisiä, erityisesti naisia. Alkuperäinen tehdas toimi La Macarenan kaupunginosassa, mutta kaupungin kasvaessa tehdas siirtyi Salterasiin.

Yritys on edelleen perheomisteinen: yhtiön presidentti Enrique Fernández on toisen perustajan jälkeläinen, ja myös hänen poikansa työskentelee yrityksessä viidennessä sukupolvessa.

Laatu ennen kaikkea

Hasidiyhteisöjen erityistarpeet ja korkeat laatustandardit ovat pakottaneet yrityksen viilaamaan laatua yhä tiukemmaksi. Hattuja tarkastetaan paikan päällä: ompeleet, mitat, huopamateriaalit ja viimeistely eivät saa lipsua piiruakaan. Yrityksestä on vuosikymmenien aikana tullut maailmanlaajuinen laatubrändi, jonka mainetta kannattavat uskolliset asiakkaat.

Vaikka Yhdysvalloissa on otettu käyttöön uusia tullimaksuja, hasidiyhteisöjen hatut on toistaiseksi vapautettu tulleista hasidiyhteisön ja Yhdysvaltain hallituksen välisen erityissopimuksen ansiosta. Yritys ei tosin hoida itse kuljetuksia tai tullausmaksuja, vaan ainoastaan valmistuksen – asiakkaat hoitavat loput. Hatun hinta tehtaalla on 70–190 euroa, mutta jälleenmyyntihinta voi nousta jopa 400 euroon.

Fernández y Roche on valmistanut hattuja myös muun muassa Englannin kuningasperheelle. (Youtube/canalsur).

Kun Espanja hylkäsi hatut, muu maailma pelasti

1930-luvulla Espanjassa levisi niin sanottu antisombrerismo-liike, joka vastusti hattujen käyttöä. Kulttuurinen trendi iski suoraan Fernández y Rochen liiketoimintaan. Yritys joutui etsimään uusia markkinoita – ensin armeijasta, kirkosta ja siirtomaista, ja lopulta ortodoksijuutalaisista yhteisöistä.

Ironisesti se, että Espanjassa hatuista tuli epämuodikkaita, antoi tilaa uudelle asiakaskunnalle, joka arvostaa laatua, perinnettä ja symboliikkaa. Nykyään juuri nämä asiakkaat pitävät yrityksen elinvoimaisena ja kasvussa, ja samalla suojaavat sitä jopa kansainvälisiltä poliittisilta riskeiltä.

Vaikka tehdas on muuttunut ja asiakkaat ovat nykyään maapallon toisella puolella, yrityksen arvot ovat pysyneet ennallaan. Fernández y Roche korostaa kurinalaisuutta, laatua ja pitkäjänteistä asiakassuhdetta. Se ei valmista massatuotteita vaan mittatarkkaa laatua; ja juuri siksi sillä on uskollisia asiakkaita vuosikymmenestä toiseen.


Lähde: El Mundo

Haluatko syvällisempää tietoa Espanjasta? Tilaa Olé-lehti