
Terveysviranomaiset tutkivat uutta tuhkarokkotapausta Málagassa
Mahdollinen neljäs tartuntaketju viimeisen puolentoista kuukauden aikana
Tuhkarokkotapausten määrä Málagassa on edelleen kasvussa. Andalusian terveysviranomaiset tutkivat parhaillaan uutta aktiivista tuhkarokkotapausta maakunnassa. Tapausta ei ole vielä vahvistettu, mutta jos se todetaan, kyseessä olisi neljäs erillinen tartuntaketju lyhyessä ajassa. Terveysviranomaiset suorittavat epidemiologista tutkimusta tartunnan lähteen selvittämiseksi ja toteuttavat tarvittavia torjuntatoimia.
Tuhkarokkotartuntojen tilanne maakunnassa
Maakunnassa on tällä hetkellä vahvistettu yhteensä yksitoista tuhkarokkotapausta, joilla ei ole keskinäistä tartuntaan viittaavaa yhteyttä. Lisäksi terveysministeriö on vahvistanut erillisen tartuntaketjun, jossa on kaksi aikuista tartunnan saanutta sekä parhaillaan tutkittava mahdollinen uusi tapaus.
SUR-lehden mukaan tartuntojen alkuperää selvitetään parhaillaan, ja samalla toteutetaan protokollan mukaisia valvonta- ja torjuntatoimia.
Neljä erillistä tartuntaketjua
Tuhkarokkotartunnat nousivat ensimmäisen kerran esiin helmikuun alussa, kun Aurinkorannikon alueen päiväkodissa vahvistettiin tartuntaketju, jossa oli kymmenen tapausta. Lähes kaikki tartunnan saaneet olivat rokottamattomia vauvoja tai pieniä lapsia, joista osa ei ollut vielä saavuttanut rokotusohjelman mukaista ikää. Tämä tartuntaketju saatiin hallintaan muutama viikko sitten.
Helmikuun lopussa vahvistettiin toinen tartuntaketju Mijasin kunnassa, jossa kuusi tapausta todettiin lukiolaisilla. Heistä ainakin kahden tiedettiin olevan noin 13-vuotiaita nuoria, jotka eivät olleet saaneet MPR-rokotetta.
Jos uusin tapaus vahvistetaan, Málagassa olisi neljä erillistä tuhkarokkotartuntaketjua vain hieman yli kuukauden sisällä. Kaikille tapauksille yhteistä on, että tartunnan saaneet eivät olleet rokotettuja, ja moni heistä oli ulkomaalaistaustainen.
Eristystoimet ja rokotuksen merkitys
Terveysviranomaiset ovat noudattaneet tarkasti tuhkarokon valvonta- ja hälytysprotokollaa. Kontaktiselvityksessä kartoitetaan kaikki henkilöt, jotka ovat voineet altistua tuhkarokolle tartuttavuusjakson aikana. Samalla tarkistetaan altistuneiden rokotushistoria.
Jos altistunut ei ole saanut MPR-rokotetta eikä voi tai halua ottaa sitä, hänet eristetään tartuntaympäristöstä enintään 23 päiväksi inkubaatioajan eli itämisajan päättymiseen saakka. Seurantaa jatketaan 23 päivää viimeisestä kontaktista vahvistettuun tapaukseen.
Tuhkarokon torjunnassa nopea rokottaminen on avainasemassa. Rokotuksen antaminen 72 tunnin sisällä altistumisesta voi tehokkaasti ehkäistä taudin puhkeamisen tai lieventää sen vakavuutta. Asiantuntijat painottavat, että rokotetta suositellaan tarjottavaksi myös myöhemmin altistumisen jälkeen, erityisesti epidemiatilanteessa.
Lähde: diariosur.es
