
Toukokuun yössä voi näkyä jopa 50 tähdenlentoa tunnissa
Eta-akvaridien tähdenlentoparvi on aktiivisimmillaan toukokuun 5. ja 6. päivän välisenä yönä.
Tähdenlentoparvi saa alkunsa Halleyn komeetan radalleen jättämästä pölystä ja sorasta. Maapallo kulkee joka kevät tämän vanan läpi, ja sen seurauksena ilmakehään osuu nopeita pölyhiukkasia, jotka näkyvät tähdenlentoina.
Eta-akvaridit ovat aktiivisia 19. huhtikuuta–28. toukokuuta. Vuonna 2025 parven huippu osuu toukokuun 5. ja 6. päivän väliseen yöhön. Tähdenlentoja esiintyy eniten aamuyöllä noin kello kahden aikaan, jolloin lähtöpiste – eli kohta, josta tähdenlennot näyttävät tulevan – on korkeimmalla taivaalla.
Tähdenlentoja voi nähdä ilman apuvälineitä
Eta-akvaridit tunnetaan erityisesti nopeista ja kirkkaista tähdenlennoistaan. Ne voivat kulkea ilmakehässä jopa 66 kilometriä sekunnissa ja jättävät toisinaan lyhyitä valojuovia jälkeensä.
Tähdenlentoja voi havaita paljain silmin. Paras havaintopaikka on avoin ja pimeä alue, jossa ei ole valosaastetta. Sääolosuhteet vaikuttavat näkyvyyteen ratkaisevasti. Vaikka parhaat näkymät ovat etelämpänä, myös Suomessa voi nähdä yksittäisiä tähdenlentoja, jos taivas on selkeä.
Havaintomahdollisuuksia riittää toukokuun loppuun
Eta-akvaridien aktiivisin vaihe kestää yhden yön, mutta tähdenlentoja voi bongata vielä parin viikon ajan huipun jälkeen. Kirkkaimmat yksilöt saattavat näkyä myös vaalealla taivaalla, mutta havaintojen tekeminen käy vaikeammaksi öiden valoistuessa.
Tähdenlentojen seuraamiseen riittää lämmin vaatetus ja avoin näkymä taivaalle. Kiikareita tai kaukoputkia ei tarvita.
Lähde: Euro Weekly News
