Kuva: Shutterstock

Ostatko kaupasta valmiiksi pilkottua hedelmää? Tämä seikka voi tehdä siitä yllättävän terveysriskin

Kuoreton hedelmä altistuu helpommin bakteereille

Valmiiksi pilkotut hedelmät, kuten melonit, mangot ja ananakset, ovat monen kiireisen kuluttajan valinta – ne ovat helppoja, valmiita nautittavaksi ja säästävät aikaa. Niiden helppous voi kuitenkin peittää alleen mahdollisen terveysriskin, etenkin lämpiminä päivinä.

Espanjan elintarvike- ja ravitsemusvirasto AESAN muistuttaa, että hedelmän kuori toimii sen luonnollisena suojana – kun se poistetaan, hedelmäliha altistuu helpommin mikrobeille ja bakteereille.

Kolmen tunnin ja 25 asteen sääntö

AESANin mukaan valmiiksi pilkottua hedelmää voidaan säilyttää huoneenlämmössä enintään kolme tuntia, mikäli lämpötila pysyy alle 25 °C:ssa. Tämän ajan jälkeen hedelmä tulisi viilentää nopeasti ja säilyttää alle 5 °C:n lämpötilassa.

Terveysriskien minimoimiseksi suositellaan, ettei leikattavaksi valita liian kypsiä hedelmiä tai sellaisia, joiden pinnassa on haavoja tai painaumia, sillä ne voivat olla saastumisen lähde, muistuttaa AESAN.

Lisäksi tuotteet tulisi pitää hyvin tuuletetussa ja auringonvalolta suojatussa paikassa.

Kaikki hedelmät eivät ole yhtä alttiita saastumiselle

Raportin mukaan mikrobien käyttäytyminen vaihtelee hedelmätyypin mukaan. Meloni, vesimeloni, papaija ja ananas voivat huoneenlämmössä edistää patogeenisten bakteerien kasvua – poikkeuksena ananas, jonka alhainen pH hillitsee bakteerien lisääntymistä.

Tästä syystä AESAN huomauttaa, että esimerkiksi puoliksi leikattu ja lämpimässä säilytetty meloni tai vesimeloni voi aiheuttaa ruokamyrkytysriskin.

Valmiiksi pilkottu ei tarkoita automaattisesti vaarallista

AESAN painottaa, että valmiiksi pilkottujen hedelmien myynti on täysin laillista ja useimmiten turvallista, kunhan tuotteita säilytetään asianmukaisesti.

Ongelmat liittyvät pääasiassa tilanteisiin, joissa kylmäketju katkeaa tai tuotteita säilytetään liian lämpimässä liian pitkään – esimerkiksi ulkotoreilla, tapahtumissa tai kuljetuksen aikana.

Saastunutta hedelmää ei voi tunnistaa silmämääräisesti

Salmonella ja E. coli -bakteerit voivat esiintyä pilkotuissa hedelmissä ilman, että tuotteessa näkyy mitään muutoksia. Ne eivät vaikuta hedelmän väriin, hajuun tai makuun. Molemmat bakteerit voivat aiheuttaa oireita, kuten pahoinvointia, oksentelua, ripulia ja kuumetta.

Maailman terveysjärjestön mukaan salmonella on yksi neljästä yleisimmästä ripulitautien aiheuttajasta maailmanlaajuisesti.

Näin vähennät riskiä – asiantuntijoiden suositukset

Ruokamyrkytysten riskiä voi pienentää yksinkertaisilla toimenpiteillä:

  • Vältä vaurioituneita tai ylikypsiä hedelmiä
  • Älä liota hedelmiä vedessä – se voi edesauttaa bakteerien tunkeutumista
  • Pese hedelmät huolellisesti ennen käyttöä
  • Säilytä alle 25 °C:ssa enintään 3 tuntia
  • Jäähdytä ja säilytä alle 5 °C:n lämpötilassa
  • Pidä hedelmät erillään lihasta, kalasta ja kananmunista

Lue myös:

Yksi yksityiskohta, joka paljastaa täydellisen vesimelonin – näin et enää pety ostoksilla

Yllätä makunystyräsi – nämä hedelmät sopivat yllättävän hyvin grilliin

Lähde: Información

Haluatko syvällisempää tietoa Espanjasta? Tilaa Olé-lehti