Kuva: Shutterstock

Tämä vesipullo kulkee mukana päivittäin – mutta tiesitkö, että se voi olla terveysriski?

Kesähelteillä moni nappaa jääkaapista limsapullon, täyttää sen vedellä ja ottaa mukaan menoon. Kätevää ja ekologista, vai onko? Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi, että kertakäyttöiseksi suunniteltu pullo ei välttämättä ole turvallinen valinta uudelleenkäyttöön – ja saattaa jopa vaarantaa terveytesi.

Kertakäyttöpullo ei ole juomapullo

Pantilliset virvoitusjuomapullot valmistetaan polyeteenitereftalaatista (PET, merkintä 01), jota pidetään turvallisimpana muovilaatuna elintarvikekäyttöön. Kuitenkin nämä pullot on tarkoitettu vain kertakäyttöön. Niiden muovi naarmuuntuu helposti, ja pieniin vaurioihin kerääntyy nopeasti bakteereja. Peseminenkään ei auta, sillä PET-pullot eivät kestä lämpöä tai hankausta – juuri niitä asioita, joita kunnollinen puhdistus vaatisi.

Kierrätä kertakäyttöinen pullo pullonpalautukseen tai muovinkeräykseen. Kuva: Shutterstock

Piileekö vesipullossasi mikrobeja ja kemikaaleja?

Kun juot suoraan pullon suusta, siirrät bakteereja pullon sisälle. Ilman huolellista puhdistusta mikrobit pääsevät lisääntymään nopeasti – etenkin lämpimässä. Ja vaikka pesisitkin pullon, liian kuuma vesi voi irrottaa haitallisia aineita muovista.

Osa uudelleenkäytettävistä muovipulloista on valmistettu polykarbonaatista (PC, merkintä 07), josta voi THL:n artikkelin mukaan liueta bisfenoli A:ta (BPA). Tämä kemikaali voi häiritä elimistön hormonitoimintaa. On kuitenkin hyvä tietää, että EU:n lainsäädäntö takaa jokaisen myytävän pullon turvallisuuden siinä käyttötarkoituksessa, johon se on valmistettu. Ongelmat syntyvätkin silloin, kun pulloja käytetään vastoin niiden alkuperäistä tarkoitusta, esimerkiksi käyttämällä limukkapulloa uudelleen ja uudelleen.

Näin valitset turvallisen juomapullon

Käyttöä kestävä ja turvallinen juomapullo on valmistettu siihen tarkoitetusta materiaalista. Polypropeeni (PP, merkintä 05) on hyvä ja yleinen valinta, sillä se kestää kulutusta ja puhdistamista. Myös lasista tai ruostumattomasta teräksestä valmistetut pullot ovat erinomaisia – ne eivät naarmuunnu, eivätkä ne päästä haitallisia aineita veteen.

Huolla juomapulloa säännöllisesti

  • Pese päivittäin: Käytä lämmintä vettä, pulloharjaa ja astianpesuainetta.
  • Unohda kiehuva vesi: Liian kuuma vesi voi vahingoittaa muovia.
  • Kuivaa kunnolla: Aseta pullo kuivumaan ylösalaisin, jotta kaikki pinnat kuivuvat.
  • Vaihda ajoissa: Jos pullo vaurioituu tai vesi alkaa maistua oudolta, on aika hankkia uusi.

Lue myös:
Tämä yksi niksi saa juomaan vettä litratolkulla – kokeile itse!
Helteet saapuivat rytinällä – vältä viisi yleisintä virhettä kuumalla säällä

Haluatko syvällisempää tietoa Espanjasta? Tilaa Olé-lehti