
Salmonellaa suositussa fuet-makkarassa – älä syö näitä tuotteita
Salmonellaa löydetty espanjalaisesta fuet-makkarasta – viranomaiset kehottavat välttämään kulutusta.
Espanjan elintarviketurvallisuus- ja ravitsemusviranomainen AESAN on julkaissut varoituksen salmonellabakteerin löytymisestä kahden eri valmistajan viipaloiduista fuet-makkaroista. Tartuntaepäily koskee La Tabla- ja Valldan-merkkien tuotteita, ja asiasta on tiedottanut Katalonian terveysviranomainen nopean tiedonvaihdon SCIRI-järjestelmän kautta.
Fuet on katalonialainen kuivattu ja mausteinen sianlihasta valmistettu ohut makkara, jota syödään yleensä kylmänä viipaleina tapasten tapaan.
Tarkemmat tiedot tuotteista:
- La Tabla fuet loncheado 125 g: erät L5136 ja L5140
- Valldan fuet loncheado 125 g: erä L5134

Alustavasti tuotteita on toimitettu Katalonian, Madridin, Valencian sekä Castilla y Leónin alueille, mutta viranomaiset eivät sulje pois mahdollisuutta että tuotteita olisi päätynyt myös muualle Espanjaan.
AESAN:in suositus kuluttajille:
Jos kyseisiä tuotteita löytyy kotoa, niitä ei tule syödä. Mikäli tuotetta on jo ehditty syödä ja ilmenee salmonellalle tyypillisiä oireita – kuten ripuli, oksentelu, kuume tai päänsärky – kehotetaan hakeutumaan välittömästi terveydenhuollon piiriin.
Viranomaiset ovat välittäneet tiedon alueellisille terveysviranomaisille, ja tuotteiden poistaminen myyntikanavista on käynnissä. AESAN muistuttaa, että salmonella voi olla erityisen vaarallinen pienille lapsille, vanhuksille ja henkilöille, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä.
Lähde: AESAN
