Kuva: Shutterstock

Työvoimapula pakottaa ravintoloita sulkemaan ovensa kesken sesongin

Andalusian ravintolat kamppailevat kesän henkilöstöpulan kanssa.

Málagan ravintola-ala kärsii tällä hetkellä merkittävästä työvoimapulasta, joka vaikeuttaa ravintoloiden toimintaa keskellä vilkkainta matkailusesonkia. Ravintoloiden ja rantaravintoloiden edustajat kertovat, että erityisesti kokeneista tarjoilijoista ja keittiöhenkilöstöstä on pulaa, mikä johtaa siihen, että ovia joudutaan pitämään kiinni useammin kuin toivottaisiin.

Málagan ravintoloitsijayhdistyksen (Mahos) puheenjohtaja Javier Frutos toteaa, että alalla tarvitaan henkilöstöä, jolla on muodollinen koulutus ja kokemusta. Hänen mukaansa kyseessä on ongelmallinen työvoimapula, joka korostuu erityisesti keittiöissä, joissa vaaditaan erityisosaamista.
Saman tilanteen vahvistaa myös Málagan ja Andalusian rantaravintolayrittäjien liiton puheenjohtaja Manuel Villafaina. Hänen mukaansa henkilöstövaje koskee lähes kaikkia tehtäväalueita, mutta erityisesti kokkeja, siivoojia sekä tarjoilijoita ja heidän apulaisiaan. Koska kokenutta väkeä ei ole saatavilla riittävästi, ravintoloiden on nyt palkattava opiskelijoita. Tämä kasvattaa henkilöstömäärää, sillä kokeneiden seitsemän työntekijän sijaan tarvitaan kymmenen kokemattomampaa.

Kesä tuo jopa 6 000 lisätyöntekijän tarpeen

Työvoimapula korostuu erityisesti kesäkuukausina, jolloin matkailusesonki tuo mukanaan merkittävän lisätyövoiman tarpeen. Frutos kertoo, että normaalisti alueella tarvitaan noin 5 000–6 000 lisätyöntekijää sesongin ajaksi. Työvoiman saaminen on kuitenkin vaikeaa, etenkin kun asuin- ja vuokrakustannukset Málagassa ovat nousseet viime vuosina. Tämä vaikeuttaa henkilöstön houkuttelemista muilta alueilta, sekä maakunnan sisäosista että muualta Espanjasta.

Alan vetovoima laskussa nuorten silmissä

Alalla on myös syvempi vetovoimaongelma. Natalia Sánchez, Málagan yrittäjäliiton varapuheenjohtaja, kertoo, että nuoret eivät enää näe ravintola-alaa houkuttelevana uravalintana, vaan hakeutuvat muihin tehtäviin. Samaan aikaan koulutettua työvoimaa tarvittaisiin yhä enemmän.
Yhtä lailla Comisiones Obrerasin (CCOO) ravintola-alan vastuuhenkilö María Luisa Expósito näkee, että työn ja yksityiselämän yhteensovittamisen vaikeus karkottaa uusia työntekijöitä. Hänen mukaansa ravintolatyötä ei koeta haluttuna vaihtoehtona, ja moni valitsee mieluummin muun alan. Yrityksissä on jatkuvia ongelmia sijaistusten ja lomien järjestämisessä. Tilanne on erityisen hankala, koska turismi elää poikkeuksellisen aktiivista vaihetta. Samalla osa-aikaiset sopimukset saattavat käytännössä tarkoittaa kahdeksan tai yhdeksän tunnin päiviä myös viikonloppuisin, mikä ei houkuttele työntekijöitä.

UGT-ammattiliiton palvelu-, liikenne- ja kulutussektorin sihteeri Antonio Solano kertoo, että ravintolat voivat menettää jopa kaksi tarjoilijaa ja kokin viikon sisällä, jos työehdot eivät vastaa sovittua. Sesonkiaikana työvuoroja venytetään, ja työntekijöitä pyydetään usein jäämään ylitöihin ilman erillistä korvausta.

Työehdot ja jousto avainasemassa

Ammattiliitot ehdottavat ratkaisuksi kolmea päätekijää: parempaa koulutusta, työehtosopimusten noudattamista ja joustavampaa työvuorosuunnittelua, joka mahdollistaa esimerkiksi vapaapäiviä myös viikonloppuisin. Näillä keinoilla pyritään vähentämään alan kroonista henkilöstön vaihtuvuutta ja sitouttamaan työntekijöitä paremmin.

Expósito toteaa, että nuoret kyllä haluavat ja tarvitsevat töitä, mutta he hakevat kunnollista työtä, jossa arki ja työ ovat yhteensovitettavissa. Hänen mukaansa kyse on myös sukupolvien välisestä arvomuutoksesta.

Frutos korostaa työaikajoustojen merkitystä. Hänen mielestään keskustelun pitäisi siirtyä päivittäisistä ja viikoittaisista tuntirajoista kohti vuosityöaikoja. Työnantajien ja ammattiliittojen olisi hänen mukaansa käytävä laajempaa keskustelua siitä, miten työ järjestetään niin, että ala olisi houkuttelevampi sekä uusille että nykyisille työntekijöille.

Lähde: Diario Sur

Haluatko syvällisempää tietoa Espanjasta? Tilaa Olé-lehti