Perinteiset Espetos-kalavartaat paistetaan puulämmitteisessä uunissa Malagan perinteiden mukaisesti. Kuva: Shutterstock

Aurinkorannikko nousee Espanjan ruokamatkailun tähdeksi – ravintolavaraukset kasvoivat 23 %

Málagan maakunta vahvisti asemaansa gastronomisena vetonaulana.

Málagan maakunta on noussut tämän kesän merkittävimmäksi gastronomiseksi matkailukohteeksi Andalusiassa. Varausalusta TheForkin tuore raportti osoittaa, että maakunta on ollut yksi Espanjan suurista voittajista kesän 2025 matkailusesongissa.

Málagan maakunta sijoittui koko maan kolmanneksi suosituimmaksi kohteeksi kansainvälisten turistien keskuudessa, ja samalla verkossa tehtyjen ravintolavarausten määrä kasvoi 23 prosenttia verrattuna kesään 2024.

Ulkomaisten turistien vaikutus

Aurinkorannikon vetovoima ulkomaisille matkailijoille on ollut ratkaisevassa roolissa. Málaga keräsi 10 prosenttia kaikista Espanjassa tehdyistä kansainvälisistä ravintolavarauksista. Edelle sijoittuivat vain Barcelona (30 %) ja Mallorca (12 %).

Eniten varauksia tekivät italialaiset, ranskalaiset ja britit, jotka käyttivät myös keskimääräistä enemmän rahaa: 31 euroa per asiakas, kun taas espanjalaiset kuluttivat keskimäärin 27 euroa.

TheForkin Iberian maajohtaja Sergio Sequeira painottaa kansainvälisten asiakkaiden merkitystä ja toteaa, että heidän osuutensa kattaa lähes kolmanneksen kaikista kesäkauden varauksista. Tämä hänen mukaansa osoittaa, että gastronomia on noussut yhä keskeisemmäksi osaksi matkailijoiden lomakokemusta.

Kasvuluvut yli maan keskiarvon

Málaga on kasvanut selvästi muuta maata nopeammin: ravintolavaraukset Espanjassa kokonaisuutena kasvoivat 5 prosenttia, Málagassa kasvua oli lähes viisinkertainen määrä. Näin maakunta sijoittui kolmen kärkeen heti Murcian (+38 %) ja A Coruñan (+25 %) jälkeen.

Varauksien kokonaismäärässä Málagan maakunta oli Espanjan kolmas (6 %), Barcelonan (27 %) ja Madridin (25 %) jälkeen.

Kesän huippuhetket

Raportin mukaan ravintoloiden kiireisimmät ajankohdat osuivat kolmelle viikonlopulle: heinäkuun lopulle (25.–27.7.), elokuun alkuun sekä erityisesti Neitsyt Marian taivaaseen astumisen päivän pitkälle viikonlopulle (15.–17.8.). Näinä päivinä varausmäärät kasvoivat, mutta asiakaskäyttäytyminen pysyi vakaana: keskimäärin varattiin pöytä kolmelle hengelle ja kulutus pysyi noin 27 eurossa per henkilö.

Lisää aiheesta:

Kolme keittiöneroa, sata ravintolaa ja yksi yhteinen intohimo – Marbella hurmaa huippukokit
Kahdeksan Málagan ravintolaa nousi Euroopan huippujen joukkoon
Fuengirola hurmaa kesävieraat laadukkaalla kalaruoallaan ja pitkällä rantaviivallaan
Tästä rannikkokylästä löydät Espanjan parhaat katkaravut
Tämä Andalusian pikkukylä hurmaa herkkusuut ja jopa Michelin-oppaan


Lähde: Andalucía Información

Haluatko syvällisempää tietoa Espanjasta? Tilaa Olé-lehti