
Espanjalainen Tortilla de Patatas resepti
Espanjalainen tortilla, eli tortilla de patatas, on yksi Espanjan tunnetuimmista ja rakastetuimmista ruokalajeista.
Tämä yksinkertainen mutta herkullinen ruoka valmistetaan vain muutamasta perusraaka-aineesta: perunoista, munista ja sipulista. Vaikka ainekset ovat yksinkertaisia, oikea valmistustekniikka on avain täydelliseen tortilla de patatas -ruokaan. Olitpa valmistamassa sitä aamiaiseksi, lounaaksi, illalliseksi tai tapas annoksiksi – tämä herkullinen ruokalaji vie kielen mennessään!
Ainekset:
- 6 keskikokoista perunaa (mieluiten vahapintaisia, kuten Yukon Gold)
- 1 iso sipuli
- 6 isoa munaa
- Oliiviöljyä (paistamiseen)
- Suolaa
- Pippuria
Valmistusohjeet:
- Valmistele perunat ja sipulit:
- Kuori ja viipaloi perunat ohuiksi viipaleiksi (noin 0,5 cm paksuiksi). Näin varmistetaan, että perunat kypsyvät tasaisesti.
- Kuori ja viipaloi sipuli ohuiksi renkaiksi. Jos et pidä sipulin voimakkaasta mausta, voit jättää sen pois, mutta sipuli tuo tortillaan ihanaa makeutta.
- Paista perunat ja sipulit:
- Kuumenna suuri paistinpannu keskilämmöllä ja lisää runsaasti oliiviöljyä. Öljyä tulisi olla sen verran, että perunat melkein uppoavat siihen.
- Lisää perunat ja sipulit pannulle ja mausta suolalla. Sekoita välillä, jotta perunat eivät tartu pannuun, ja paista noin 20 minuuttia, kunnes perunat ovat pehmeitä mutta ei täysin hajonneita. Varo ylikypsentämästä perunoita, niiden tulee säilyttää muotonsa.
- Kun perunat ja sipulit ovat kypsiä, nosta ne pois pannulta ja laita ne siivilään jotta ylimääräinen öljy valuu pois.
- Vatkaa munat:
- Sillä aikaa, kun perunat ja sipulit jäähtyvät hieman, riko munat isoon kulhoon ja vatkaa ne hyvin. Lisää suolaa ja pippuria.
- Lisää jäähtyneet perunat ja sipulit munaseokseen ja sekoita varovasti. Anna seoksen levätä 5-10 minuuttia, jotta maut ehtivät yhdistyä.
- Paista tortilla:
- Laita hieman oliiviöljyä puhtaalle paistinpannulle (halkaisijaltaan noin 20 cm) ja kuumenna se keskilämmöllä.
- Kaada munaseos perunoiden ja sipulien kanssa pannulle ja tasoita se varovasti. Paista noin 5-7 minuuttia, kunnes reunat alkavat hyytyä ja pohja saa kauniin kultaisen värin.
- Käännä tortilla. Aseta suuri lautanen pannun päälle ja käännä pannu varovasti niin, että tortilla jää lautaselle. Sitten liu’uta tortilla takaisin pannulle ja paista toinen puoli noin 3-5 minuuttia. Tortillan sisus saa jäädä pehmeäksi ja kermaiseksi, joten älä paista liikaa.
- Tarjoile ja nauti:
- Kun tortilla on kypsä, siirrä se lautaselle ja anna sen levätä muutaman minuutin ajan ennen tarjoilua. Espanjalainen tortilla on herkullista sekä lämpimänä että huoneenlämpöisenä. Se on täydellinen pääruoka, tapas tai sitä voi laittaa jopa voileivän täytteeksi.
Vinkkejä täydelliseen tortillaan:
- Ota rauhassa: Ole kärsivällinen perunoiden paistamisessa. Hidas ja tasainen paistaminen on paras tapa saada perunat pehmeiksi ilman, että ne palavat.
- Munien ja perunoiden suhde: Täydellisessä tortillassa pitää olla sopiva tasapaino kananmunan ja perunan suhteen. Jos pidät paksummasta tortillasta, voit lisätä munien ja perunoiden määrää.
- Kääntelemistä ei tarvitse pelätä: Tortillan kääntäminen saattaa tuntua hankalalta, mutta harjoitteleminen tekee siitä helpompaa. Voit käyttää myös suurta, litteää lastaa kääntämiseen, jos et halua käyttää lautasta.
- Viimeistele tyylillä: Ripottele tortilla päälle hieman merisuolaa tai tuoreita yrttejä makua tuomaan.
Miksi se on niin erityinen?
Espanjalainen tortilla on kauneudessaan yksinkertainen ruoka, mutta se on täynnä makua. Vaikka ainekset ovat perusasioita, oikea valmistustekniikka tekee siitä aivan erityisen. Se on täydellinen esimerkki espanjalaisesta ruoanlaitosta: tuoretta, maukasta ja täynnä perinnettä.
Tämä espanjalainen tortilla on todellinen lohturuoka, ja kun sen valmistaa oikein, siihen ei voi olla rakastumatta. Se on täydellinen ruoka niin perheen illalliselle, juhliin kuin kiireisiin arkipäiviin.
Lähde: spanishsabores.com
