Auringonlasku Subbética-vuoristossa Cordobassa. Kuva: Shutterstock

Konkurssista kukoistukseen – näin perhe loi vastuullisen menestysbisneksen

Espanjan vastuullisin oliivitarha kukoistaa laidunnuksen ja luonnon monimuotoisuuden ansiosta.

Córdoban maakunnassa sijaitseva Valle del Conden tila on nimetty Espanjan vastuullisimmaksi oliivitarhaksi. Kunniamaininta myönnettiin tilalle sen uraauurtavasta työstä regeneratiivisessa maa- ja karjataloudessa, joka yhdistää perinteisen laidunnuksen, alkuperäiskasvien elvyttämisen ja luonnon monimuotoisuuden vahvistamisen.

Aamuisen kävelyllä tilalla kuulee kultasirkkujen, viherpeippojen, räkättirastaiden, kottaraisten ja jopa pöllöjen ääniä. Tilan oliivipuiden lomassa laiduntaa viisi lammaslaumaa, ja maaperä kukoistaa kasveista kuten kehäkukasta, sikurista ja kotoperäisestä apilasta. Tämä kaikki on osa tilan kokonaisvaltaista, kestävää lähestymistapaa, joska Espanjan oliivikaupunkien yhdistys (AEMO) hiljattain palkitsi tilan yhdessä Úbedan Cortijo Guadiana -tilan kanssa.

– Emme tee mitään uutta; korjaamme vain sen virheen, joka tehtiin aikoinaan kun maatalous irrotettiin karjataloudesta. Siitä lähtien olemme olleet riippuvaisia kemikaaleja ja lannoitteita myyvistä yhtiöistä, kertoo tilan tekninen johtaja Francisco Ruiz. Hän johtaa perhetilaa veljiensä kanssa ja painottaa, että ratkaisu kestävään viljelyyn piilee maaperän kunnioittamisessa ja luonnollisten ekosysteemien tukemisessa.

Lampaat hoitavat kasvustoa ja lannoittavat maata luonnollisesti osana regeneratiivista viljelyä. Kuva: La comunidad ibérica de Agricultura Regenerativa

Konkurssista menestykseen

Valle del Conde on 230 hehtaarin vuoristoinen tila Cordoban Subbética-vuoristoalueella, missä oliivipuut ja välimerellinen metsämaisema vuorottelevat. Tila päätyi Ruizin perheen omistukseen vuonna 1985, kun heidän tekstiilialan liiketoimintansa ajautui konkurssiin. Uusi alku löytyi maataloudesta, ja vuosikymmenten kuluessa perheen työ muuttui suunnannäyttäjäksi kestävän viljelyn saralla. Varsinainen käänne tapahtui vuonna 2019, jolloin tila siirtyi täysin ekologiseksi ja otti käyttöön regeneratiivisen maa- ja karjatalouden menetelmät. Tilan 20 000 oliivipuusta saadaan vuosittain noin 150 000 kiloa oliiviöljyä, jota myydään nimellä AOVE Ancestral, kunnianosoituksena tilan esi-isille.

Tilan salaisuus piilee sen monipuolisessa maaperänhoidossa. Kasvillisuus suojaa eroosiolta, sitoo typpeä ja vettä, sekä auttaa hiilen talteenotossa. Samalla laiduntavat lampaat lannoittavat ja hoitavat kasvustoa luonnollisesti. Tilan viljelyjätteet kuten oksien silppu ja oliivipuun puuhiili palautetaan maahan ravinteiksi. Jopa lampaanvilla jalostetaan kompostilannoitteeksi.

Maaperä viilenee, tuholaiset kaikkoavat – luonto ohjaa kestävää viljelyä

Tilan erityisyys korostuu sen kyvyssä selvitä ääriolosuhteista. Sveitsiläisen Bernin yliopiston tekemä tutkimus osoitti, että tilan maaperä pysyy kesän kuumimpina kuukausina jopa 10 astetta viileämpänä kuin naapuritiloilla – ilman kastelua.

Myös lintujen rooli on keskeinen. Ne levittävät siitepölyä ja siemeniä sekä pitävät kurissa oliivitarhojen yleisimmät tuholaiset, kuten oliivikärpäsen ja toukkamadon. Samalla tila on kehittynyt merkittäväksi ornitologiseksi kohteeksi.

– Maaperä on suurin rikkautemme, kiteyttää Ruiz. Hänen mukaansa regeneratiivinen maatalous ei ole pelkästään viljelymenetelmä: se on elämäntapa ja vastuullinen valinta tulevaisuuden puolesta. Valle del Conde toimiikin nykyään koulutus- ja tutkimuskeskuksena, jonne saapuu asiantuntijoita ympäri maailmaa oppimaan kestävän viljelyn mallista paikan päällä.


Lähde: El País

Haluatko syvällisempää tietoa Espanjasta? Tilaa Olé-lehti