Andalusian kouluruokailu kriisissä – vanhemmat vaativat parempaa laatua

Kuusi kymmenestä julkista koulua käyvästä lapsesta lähtee ruokalasta nälkäisenä.

Andalusian julkisten koulujen ruokapalvelun laatu on saanut vanhemmat ja kansalaisjärjestöt takajaloilleen. Monet perheet kertovat, että lapset lähtevät koulun ruokalasta nälkäisinä, ja syyttävät yksityistettyä palvelumallia heikosta ruoan laadusta ja läpinäkyvyyden puutteesta.

Adelante Andalucía -puolue on vastannut tilanteeseen ehdottamalla uutta lakia, joka palauttaisi kouluruokailun julkiseen hallintaan ja varmistaisi ruoan valmistamisen paikan päällä jokaisessa koulussa. Nykyään vain noin 18 % kouluista tarjoaa omassa keittiössä valmistettua ruokaa; loput ostavat palvelun suurilta yrityksiltä, jotka valmistavat ateriat muualla ja kuljettavat ne kouluihin lämmitettäviksi.

Vuoden 2022–2023 aikana toteutettu kysely, johon vastasi yli 3 700 perhettä, paljastaa karun tilanteen: kuusi kymmenestä lapsesta lähtee kouluruokailusta nälkäisenä. Niistä oppilaista, joiden koulu käyttää ulkoistettua ruokapalvelua, jopa 83 % ilmoitti jäävänsä nälkäiseksi – verrattuna 48 prosenttiin niissä kouluissa, joissa ruoka valmistetaan paikan päällä.

Neljän suuryrityksen hallussa 89 % sopimuksista

Kouluruokailujen kilpailutus on suosinut suuryrityksiä, ja käytännössä pieniä paikallisia toimijoita on suljettu pois markkinoilta. Viimeisimmällä hankintakierroksella neljä suurta yritystä vei 89 % sopimuksista, osin siksi, että tarjouskokonaisuudet olivat niin suuria, etteivät pienyritykset pystyneet vastaamaan kilpailutukseen.

Vanhempien yhdistykset (Ampat) ovat tuoneet esiin huolen siitä, että ruoan alkuperä ei ole läpinäkyvää ja ettei valituksiin reagoida riittävästi. Vaikka hallinto vakuuttaa, että ruokalistat tarkastetaan kuukausittain ja 20 % kouluista auditoidaan vuosittain, perheet kokevat valvonnan riittämättömäksi. Vain alle 1 prosentti lukuvuonna 2023–2024 kouluille annetuista rangaistuksista liittyi ruoan laatuun. Vanhempien mukaan ongelmat jäävät usein käsittelemättä tai vastaukset viipyvät kuukausia.

Ratkaisuksi julkinen hallinta ja paikalliset keittiöt

Adelante Andalucía esittää, että kaikki koulut saisivat oman keittiön ja ruokapalvelu siirrettäisiin kokonaan julkiseksi. Tämä vaatisi arviolta 446 miljoonan euron investoinnin, josta 105 miljoonaa menisi keittiöiden rakentamiseen ja loput palvelun laajentamiseen kolmen vuoden aikana. Tavoitteena olisi myös laajentaa ruokailu toisen asteen oppilaitoksiin ja varmistaa erityistarpeisten lasten tukipalvelut.

Tällä hetkellä Andalusian hallinto käyttää kouluruokailuun 87 miljoonaa euroa vuodessa.


Lähde: El País

Haluatko syvällisempää tietoa Espanjasta? Tilaa Olé-lehti