Espanjan hallitus valmistelee isoa siirtolaisten laillistusoperaatiota. Kuvituskuva: Shutterstock

Hallituksen täyskäännös: Espanja aikoo laillistaa jopa puoli miljoonaa paperitonta siirtolaista

Uusi ulkomaalaislaki astuu voimaan huomenna – hallituksen suunnanmuutos yllätti.

Espanjan hallitus on tehnyt merkittävän suunnanmuutoksen maahanmuuttopolitiikassaan. Aiemmin vastustettu kansalaisaloite, joka tähtää noin 500 000 paperittoman siirtolaisen laillistamiseen, on nyt saamassa hallituksen tuen. Muutos johtuu osittain uuden ulkomaalaislain säädösten aiheuttamista ongelmista, jotka voivat jättää tuhansia ihmisiä ilman laillista asemaa Espanjassa.

Kansalaisaloite, jonka taustalla on yli 600 000 allekirjoitusta ja 900 kansalaisjärjestöä, on ollut parlamentin käsittelyssä yli vuoden. Aluksi sekä sosialistit että konservatiivit suhtautuivat siihen varauksella. Nyt sosialistipuolue (PSOE) on kuitenkin aloittanut neuvottelut muiden puolueiden kanssa tavoitteenaan hyväksyä aloite ennen kesätaukoa. Päätös on saanut tukea myös Espanjan katoliselta kirkolta sekä elinkeinoelämältä ja työnantajilta, jotka ovat huolissaan työvoimapulasta.

Hallituksella kiire – tavoite hyväksyä aloite ennen kesätaukoa

Uusi ulkomaalaislaki astuu voimaan 20. toukokuuta. Laki helpottaa joidenkin siirtolaisten asemaa, mutta vaikeuttaa esimerkiksi turvapaikanhakijoiden ja nuorten ilman huoltajaa olevien siirtolaisten mahdollisuuksia saada oleskelulupa. Tämä on herättänyt kritiikkiä ja lisännyt painetta hallitusta kohtaan.

Pääministeri Pedro Sánchez on asettanut siirtolaisten aseman parantamisen hallituksen prioriteetiksi. Tavoitteena on hyväksyä kansalaisaloite ennen hallituksen kesätaukoa, jotta vältetään parlamentaariset viivästykset. Vaikka toimenpide saattaa herättää kritiikkiä EU:ssa, aloitteen takana oleva laaja kansalaisten ja järjestöjen tuki antaa sille vahvan poliittisen ja yhteiskunnallisen legitimiteetin.

Mikäli aloite hyväksytään, se tulee olemaan Espanjan historian laajin siirtolaisten laillistamistoimi.

Lisää aiheesta: Uusi ulkomaalaislaki astuu voimaan – mikä muuttuu?


Lähde: El País

Haluatko syvällisempää tietoa Espanjasta? Tilaa Olé-lehti