Vanhemmat haluavat päästä tukemaan pieniä lapsia leikkauksen jälkeen. Kuva: Change.org

”Minut pakotettiin jättämään lapseni yksin leikkaussaliin” – yli 100 000 äitiä vaatii muutosta Espanjan sairaaloihin

Vanhemmat vaativat oikeutta olla lapsen tukena leikkaussalissa; yli 100 000 allekirjoitusta toimitettu terveysministeriöön.

Kaksi äitiä on luovuttanut Espanjan terveysministeriöön yli 100 000 allekirjoituksen vetoomuksen valtakunnallisesta ohjeistusesta, joka sallisi vanhempien olla läsnä pienten lasten nukutuksessa ja heräämisessä leikkaussalissa. Carla López de Alda ja Anna Gual käynnistivät omat kansalaisaloitteensa Change.org-sivustolla sen jälkeen, kun heidän lapsiaan valmisteltiin leikkauksiin eikä heille annettu lupaa olla paikalla nukutuksen tai heräämisen aikana. Tällä hetkellä Espanjassa ei ole yhtenäistä käytäntöä asiassa, vaan päätösvalta on sairaaloilla.

– Emme halua olla mukana itse leikkauksessa. Toivomme vain, että lapsi saa pitää vanhemman kättä kiinni nukkuessaan ja herätessään, Gual selittää.

Tutkimusten mukaan vanhemman läsnäolo voi laskea lapsen stressitasoja, lievittää pelkoja ja nopeuttaa toipumista. Gualin mukaan yksin jätetyillä lapsilla voi myöhemmin ilmetä unihäiriöitä ja pelkoa lääkärikäyntejä kohtaan.

Aktivistiäidit ennen vetoomuksen luovutusta. Kuva: Change.org

Äitien mukaan kyse on tahtotilasta, ei resursseista

Carla López huomautti, ettei muutos vaatisi merkittäviä taloudellisia tai logistisia resursseja, vaan kyse on tahtotilasta. Hän viittasi Ruotsiin, jossa käytäntö on ollut arkipäivää jo pitkään. Suomessa käytännöt vaihtelevat sairaaloittain ja osastoittain, ja päätös vanhemman läsnäolosta tehdään usein tapauskohtaisesti.

Myös kolmas äiti, Tania Murcia, on kerännyt 80 000 allekirjoitusta saman aiheen puolesta. Hänen mukaansa lapsen jättäminen yksin vieraiden ihmisten seuraan ilman lääketieteellistä syytä on tarpeetonta ja aiheuttaa turhaa kärsimystä.

Vetoomusten luovutuksen jälkeen López ja Gual tapasivat terveysministeriön hoidon laadusta vastaavan apulaispääjohtajan María del Rosario Fernández Garcían. He toivovat konkreettista sitoumusta aikataulusta, jolla yhtenäinen käytäntö voitaisiin ottaa käyttöön kaikissa Espanjan sairaaloissa.

– Kyse on siitä, että lapsen saama tuki ei riipu siitä, mihin sairaalaan hänet viedään, Gual korostaa.

Lähde: Andalucía Información

Haluatko syvällisempää tietoa Espanjasta? Tilaa Olé-lehti