Nomevés on Iberian niemimaan vanhin kasvi. Kuva: CSIC

Tämä elävä fossiili on kaiku miljoonien vuosien takaa – tutkijan vuosikymmenten etsintä päättyi

25 miljoonaa vuotta vanha kasvi löytyi uudelleen Andalusiasta – nomevés on elävä fossiili ja vakavasti uhanalainen.

Yksi Iberian niemimaan harvinaisimmista kasveista, elävä fossiili nimeltä nomevés, on löytynyt uudelleen Sevillan pohjoispuolelta yli 40 vuoden jälkeen. Elävä fossiili on eliölaji, joka on säilynyt lähes muuttumattomana esihistoriallisista ajoista nykyaikaan, ja jota tavataan luonnossa sekä elävänä että fossiileina.

Poikkeuksellinen löytö on saanut kasvitieteilijät haltioihinsa, sillä kyseessä on yli 25 miljoonaa vuotta eristyksissä kehittynyt laji, jota pidetään yhtenä Euroopan merkittävimmistä kasvitieteellisistä aarteista. Kasvi löytyi 1. huhtikuuta 2025 Sierra Norte de Sevillasta, samalta alueelta jossa se havaittiin ensimmäisen kerran vuonna 1982. Lajin tieteellinen nimi on Gyrocaryum oppositifolium, ja se kuuluu nimeään muistuttavien nomeolvidesien (Myosotis) eli lemmikkien sukuun.

Biologi Rosario Velasco kertoo etsineensä kasvia 24 vuoden ajan ja menettäneensä toivonsa useita kertoja vuosien varrella. Tänä keväänä hän lopulta löysi ensin noin kymmenen yksilöä, ja myöhemmissä etsinnöissä jopa sata.
– Tiesin heti mitä näin. Olin etsinyt tätä joka vuosi vuodesta 2001 lähtien, hän kertoo.

Kuva: Martin Bravo (iNaturalist.org)

Kasvitieteellinen harvinaisuus – vain satoja yksilöitä maailmassa

Nomevés on elävä fossiili, jolla ei ole lähisukulaisia elävien lajien joukossa. Se on noin kämmenen korkuinen ja tunnistettavissa harvinaisesta hedelmärakenteesta ja lehtien sekä kukkien symmetriasta. Nomevés kuuluu boraginakasvien heimoon (Boraginaceae), mutta erottuu selvästi muiden noin 150 suvun joukosta.

Kasvi esiintyy nykyään vain Sevillan, Madridin ja Leónin alueilla, ja maailmassa arvioidaan olevan vain 500–1500 yksilöä. Se kasvaa hiekkaisessa maaperässä, kukkii lyhyesti keväällä ja kuolee ennen kesän kuumuutta, levittäen siemenensä maaperään.

Vuohet, ilmasto ja politiikka uhkaavat selviytymistä

Espanjan kansallisen tiedeneuvoston CSIC:n kasvitieteilijä Pablo Vargas muistuttaa, että kasvi on äärimmäisen uhanalainen. Hänen mukaansa Espanjan hallituksen tulisi asettaa se virallisesti ”kriittiseen tilaan”, jotta säilytystyöhön saataisiin rahoitusta. Vaikka Andalusian sekä Kastilia ja Leónin alueilla kasvi on jo suojeltu, Madridissa suojelustatus puuttuu: paikallinen uhanalaisten lajien luettelo on peräisin vuodelta 1992 eikä sitä ole sen jälkeen päivitetty.

Kasvia uhkaavat erityisesti vuohien laiduntaminen ja kilpailu elintilasta muiden lajien kanssa. Osa yksilöistä on jo suojattu metallikehikoilla.

Kuva: Mario Mairal (iNaturalist.org)

Tulevaisuus epävarma, mutta toiveikas

Velasco ja muut tutkijat uskovat, että epätavallisen runsaat sateet keväällä 2025 herättivät vuosikymmeniä maaperässä lepotilassa olleet siemenet.
– Jos ensi vuonna sademäärä on normaali, ehkä näemme sen uudestaan – vaikka ehkä ei yhtä runsaana, hän sanoo.

Andalusian hallinto on jo aloittanut siementen keräämisen ja säilömisen alueelliseen geenipankkiin, jotta lajia voidaan tarvittaessa palauttaa luontoon.

Nomevés on kuulunut Maailman luonnonsuojeluliiton (UICN) kriittisesti uhanalaisten lajien listalle vuodesta 2006 lähtien. Sen tulevaisuus riippuu nyt poliittisista päätöksistä ja luonnonsuojelutoimien ripeydestä.


Lähde: El País

Haluatko syvällisempää tietoa Espanjasta? Tilaa Olé-lehti