Tutkimuksen mukaan tekoäly voi vahvistaa kulttuurisia stereotypioita. Kuva: Shutterstock

Uusi tutkimus paljastaa: ChatGPT valehtelee enemmän tietyillä kielillä

Tutkimuksen mukaan ChatGPT muuttaa ”persoonallisuuttaan” ja omaksuu kulttuurisia stereotypioita kielen mukaan.

Tuore tutkimus osoittaa, että tekoälysovellus ChatGPT muuttaa käyttäytymistään ja jopa persoonallisuuspiirteitään sen mukaan, millä kielellä sille puhutaan. Ilmiö muistuttaa ihmisillä havaittua niin sanottua ”kulttuurikehysten vaihtoa” (cultural frame switching), jossa kieli vaikuttaa ajatteluun ja sosiaaliseen käyttäytymiseen.

Tutkimuksen toteutti Universitat Oberta de Catalunya (UOC), ja sen tulokset esiteltiin tällä viikolla Association for Computational Linguistics -järjestön kansainvälisessä konferenssissa. Kyseessä on arvostettu tieteellinen yhteisö, joka keskittyy luonnollisen kielen prosessointiin.

Persoonallisuustesti paljasti erot

Tutkijat käyttivät analyysissaan psykologian alalla laajasti käytettyä EPQR-A-kyselyä, joka mittaa neljää persoonallisuusulottuvuutta: ekstroversiota, neuroottisuutta, psykoottisuutta ja taipumusta epärehellisyyteen. ChatGPT:tä (versio GPT-4o) pyydettiin täyttämään kysely kuudella eri kielellä (englanti, espanja, portugali, turkki, slovakki ja heprea).

Lisäksi tekoälyä pyydettiin simuloimaan vastauksia kuin se olisi englanninkielinen henkilö viidestä eri maasta: Yhdysvallat, Iso-Britannia, Kanada, Australia ja Irlanti.

Tekoäly mukautuu ja omaksuu stereotypioita

Tulokset paljastivat merkittäviä vaihteluita tekoälyn persoonallisuusprofiilissa kielestä riippuen. Lisäksi havaittiin, että ChatGPT omaksui selvästi kulttuurisia stereotypioita simuloidessaan eri kansallisuuksia – vaikka kielenä pysyi englanti. UOC:n tutkijat varoittavat, että tällaiset erot voivat johtaa ennakkoluulojen vahvistumiseen, etenkin jos tekoälyä käytetään monikielisessä sisällöntuotannossa tai automaattisissa käännöksissä.

– Testasimme, voiko tekoälyn persoonallisuutta arvioida perinteisin psykologisin keinoin. Kävi ilmi, että persoonallisuus muuttuu kielen myötä, tutkija Rubén Nieto UOC:sta toteaa.


Lähde: Andalucía Información

Haluatko syvällisempää tietoa Espanjasta? Tilaa Olé-lehti