Kuva: Shutterstock

Yksi espanjalaisten suosikkiruoista kallistuu jouluksi – hinta voi jopa tuplaantua

Joulusesonki nostaa ruokien hintoja myös Espanjassa.

Jouluvalot, lahjat ja perheaterialle kokoontuminen kuuluvat monien maiden joulunviettoon – niin myös Espanjassa. Joulun lähestyessä moni alkaa suunnitella juhlamenua, joka perinteisesti koostuu tavallista arvokkaammista raaka-aineista.

Espanjalaisissa kodeissa suositaan joulun aikaan erityisesti liha- ja äyriäistuotteita, joita ei arjessa välttämättä samoissa määrin nautita. Perinteisiä herkkuja ovat muun muassa lampaan kyljykset, porsaanfilee, katkaravut, jättikatkaravut ja meribassi. Makeista juhlapöydän antimista suosittuja ovat puolestaan nougat, polvorón-pikkuleivät, marsipaani ja mantecadot.

Näiden ruokien kysyntä kasvaa juhlakauden lähestyessä – ja samalla nousevat hinnat.

Kuva: Shutterstock

Katkaravun hinta nousemassa jyrkästi

Antena 3 -kanavan haastatteleman kalanmyyjän mukaan Huelvan alueen valkokatkarapujen kilohinta voi nousta jopa 120 euroon joulun aikaan. Tällä hetkellä hinta on noin 60 euroa kilolta. Tuoreiden ja pakastettujen merenelävien kysyntä vaikuttaa suoraan markkinahintoihin.

Myös muiden äyriäisten hintojen odotetaan seuraavan samaa suuntaa – esimerkiksi punaisten katkarapujen kilohinnan arvioidaan nousevan nykyisestä 130 eurosta jopa 150 euroon.

Lihatuotteet kallistuneet vuoden aikana

Hintojen nousu ei rajoitu vain mereneläviin. Espejo Público -ohjelman mukaan lampaanlihan ja kalan hinnat nousivat yli 7 prosenttia vuoden aikana lokakuusta 2024 lokakuuhun 2025. Naudanliha kallistui samana ajanjaksona lähes 18 prosenttia.

Lähde: Sur in English

Haluatko syvällisempää tietoa Espanjasta? Tilaa Olé-lehti