Uusi laki helpottaa monen ulkomaalaisen elämää Espanjassa. Kuvituskuva: Shutterstock

Uusi ulkomaalaislaki voimaan tänään – mikä muuttuu?

Uusi ulkomaalaislaki tuo helpotuksia maahanmuuttajille Espanjassa – ei koske EU-kansalaisia, mutta vaikuttaa moniin arjen tilanteisiin.

Espanjassa astui 20. toukokuuta 2025 voimaan uusi ulkomaalaisasetus (Real Decreto 1155/2024), joka tuo merkittäviä helpotuksia kolmansien maiden kansalaisille eli henkilöille, jotka eivät ole EU:n tai ETA-alueen jäseniä. Muutokset eivät vaikuta suomalaisiin tai muihin EU-kansalaisiin, mutta niillä voi olla epäsuoria vaikutuksia esimerkiksi perhesuhteissa, työelämässä tai vuokraustoiminnassa.

Uudistuksen tavoitteena on yksinkertaistaa oleskelulupaprosesseja, parantaa oikeusturvaa ja edistää maahanmuuttajien integroitumista yhteiskuntaan. Espanjan hallitus arvioi, että uudistuksen myötä jopa 900 000 ihmistä voisi laillistaa asemansa seuraavien kolmen vuoden aikana.

Keskeiset muutokset

Arraigo-järjestelmän uudistus:

Arraigo tarkoittaa oleskeluluvan hakemista Espanjassa juurtumisen perusteella, kuten työn, opiskelun tai perhesiteiden kautta. Uusi laki tarkentaa ja laajentaa järjestelmää, joka tarjoaa laittomasti maassa oleskeleville mahdollisuuden hakea oleskelulupaa tietyin ehdoin. Järjestelmässä on nyt viisi eri kategoriaa: sosiaalinen, työhön perustuva, koulutukseen liittyvä, perhesuhteisiin perustuva sekä ”toinen mahdollisuus”. Esimerkiksi sosiaalisen arraigon tapauksessa oleskeluaikaedellytys lyhenee kolmesta vuodesta kahteen. ”Toinen mahdollisuus” -kategoria taas tarjoaa reitin lailliseen oleskeluun niille, joiden oleskelulupa on aiemmin rauennut tai evätty.

Perheenyhdistämisen helpottaminen:

Uudistus laajentaa perheenyhdistämisen mahdollisuuksia. Esimerkiksi Espanjan kansalaisten perheenjäsenet voivat nyt hakea oleskelulupaa suoraan Espanjasta käsin. Lisäksi lasten ikäraja perheenyhdistämisessä nostetaan 21 vuodesta 26 vuoteen. Myös rekisteröimättömät parisuhteet ja laajennetut perhesuhteet otetaan huomioon.

Opiskelijoiden oikeudet:

Uusi laki sallii ulkomaalaisten opiskelijoiden työskennellä jopa 30 tuntia viikossa ja suorittaa jopa 50 % opinnoistaan etänä. Muutos tekee opiskelusta Espanjassa entistä houkuttelevampaa kansainvälisille opiskelijoille.

Kritiikkiä ja haasteita

Vaikka uudistus tuo monia parannuksia, se on saanut myös kritiikkiä. Erityisesti turvapaikanhakijoiden asema on herättänyt huolta, sillä uusi laki ei laske turvapaikkahakemuksen käsittelyaikaa osaksi oleskeluaikaa, mikä voi vaikeuttaa oleskeluluvan saamista hylkäävän päätöksen jälkeen. Lisäksi maahanmuuttovirastojen resurssien riittävyys on kyseenalaistettu, sillä uudistuksen myötä hakemusten määrä saattaa kasvaa merkittävästi. Tämän seurauksena hallitus käsittelee parhaillaan pikavauhtia paperittomien siirtolaisten laillistamisaloitetta.

Mitä uusi ulkomaalaislaki tarkoittaa suomalaiselle Espanjassa?

Suomalaiset eivät tarvitse oleskelulupaa asuakseen tai työskennelläkseen Espanjassa, eikä uusi laki ei muuta suomalaisen asemaa. Uudistus voi kuitenkin helpottaa elämää, jos lähipiiriin kuuluu muita kansallisuuksia tai esimerkiksi työskentelee kansainvälisessä ympäristössä:

  • Perheenyhdistäminen helpottuu, jos perheenjäsen (esim. puoliso tai lapsi) ei ole EU-kansalainen
  • Ulkomaalaisten työntekijöiden tai vuokralaisten asema voi laillistua helpommin uusien lupapolkujen ansiosta
  • Opiskelijoiden työoikeudet laajenevat, mikä hyödyttää myös suomalaisia yrityksiä, oppilaitoksia ja työnantajia
  • Uudistus vähentää byrokratiaa ja selkeyttää monia viranomaisprosesseja.

Tulevaisuuden näkymät

Espanjan hallitus arvioi, että uudistuksen myötä jopa 900 000 maahanmuuttajaa voisi laillistaa asemansa seuraavien kolmen vuoden aikana. Uudistus on osa laajempaa pyrkimystä sopeuttaa Espanjan maahanmuuttopolitiikkaa nykyisiin sosiaalisiin ja taloudellisiin realiteetteihin sekä EU:n lainsäädäntöön.

Lisää aiheesta: Espanja aikoo laillistaa jopa puoli miljoonaa paperitonta siirtolaista


Lähde: El Español & Gobierno de España

Haluatko syvällisempää tietoa Espanjasta? Tilaa Olé-lehti