
Kymmenen espanjalaista tapasta, jotka on maistettava elämän aikana – ykkönen saattaa yllättää
Nämä kymmenen klassikkoa tarjoavat täydellisen johdatuksen maan makumaailmaan.
Tapakset ovat olennainen osa espanjalaista ruokaperinnettä ja kulttuuria. Ne tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua maan makumaailmaan pieninä mutta vivahteikkaampina annoksina. Tässä on kymmenen tapasta, jotka jokaisen kulinaristin tulisi kokea ainakin kerran elämässään.
Tapaskulttuuri koko Espanjan laajuudella
Tapakset eivät ole Espanjassa pelkästään ateria, vaan tärkeä osa seurustelukulttuuria. Vaikka turistialueilla, kuten Aurinkorannikolla, tapas ei ole aina keskiössä, maan suurimmissa kaupungeissa ja kulinaarisissa keskuksissa niitä tarjoillaan päivittäin. Barcelonasta Madridiin ja Baleaareilta San Sebastiániin, tapakset kuuluvat olennaisesti espanjalaiseen elämänmenoon.
Valinnanvaraa on runsaasti – mutta mistä kannattaa aloittaa? Tämä kymmenen tapaksen lista johdattaa olennaisten makujen äärelle ja toimii mainiona oppaana espanjalaisen tapas-kulttuurin maailmaan.
10. Pincho de tortilla – espanjalainen munakas klassikoksi syystä
Tortilla española (Tortilla de patatas) valmistetaan kananmunista, perunoista ja oliiviöljystä – ja usein joukkoon lisätään myös chorizoa tai paprikaa. Yksinkertainen aineslista kätkee taakseen suuren kysymyksen: sipulilla vai ilman? Tämä ruokalaji jakaa mielipiteitä ja herättää kiivaita keskusteluja espanjalaisissakin perheissä. Madridissa sitä nautitaan usein aamiaiseksi kahvin kera. Hyvin tehtynä lopputulos on mehevä ja täyteläinen, kun taas huonosti tehtynä kuiva ja mitäänsanomaton.
9. Patatas bravas – rapeaa perunaa ja rohkeita makuja
Nämä eivät ole mitä tahansa perunoita. Patatas bravas tarjoillaan rapeina kuutioina, joiden päälle kaadetaan mausteinen tomaatti-paprikakastike. Tulisuuden ystäville ne ovat ehdoton valinta, mutta miedompaa makua etsivälle vaihtoehtona on patatas alioli – valkosipulimajoneesilla kuorrutettu versio. Edullinen ja yksinkertainen, mutta aina toimiva.
8. Croquetas – kullankeltaisia kotitekoisia herkkuja
Kroketit ovat ulkoa rapeita, sisältä pehmeitä ja parhaimmillaan suorastaan vastustamattomia. Kun ruokalistalla lukee croquetas caseras, kannattaa tilata. Perinteinen täyte on kinkku, mutta nykyään valikoimaan mahtuu myös juustoa, sieniä, mustekalan mustetta ja häränhäntää. Madridin Santerra-ravintola on tullut tunnetuksi erityisesti krokettiensa ansiosta – sen versioita pidetään maan parhaimpina.
7. Ensaladilla rusa – espanjalaisittain venäläinen salaatti
Majoneesin pehmeyteen kietoutuva sekoitus perunaa, vihanneksia ja usein tonnikalaa tai katkarapuja on espanjalainen klassikko nimestään huolimatta. Salaatti tarjoillaan yleensä kylmänä leivän tai suolakeksien kanssa. Tämä tapas on suosittu erityisesti kesällä, mutta kuuluu siitä huolimatta monien tapaspaikkojen perusvalikoimaan vuoden ympäri.
6. Pulpo a la gallega – Galician mustekalaklassikko
Paikallisesti nimellä polbo á feira tunnetussa annokesessa mustekala keitetään, viipaloidaan ja viimeistellään merisuolalla, paprikalla ja oliiviöljyllä. Aitoa kokemusta etsivän kannattaa suunnata Galician Carballiñoon, jossa vuosittaisilla mustekalafestivaaleilla syödään yli 50 000 kiloa tätä herkkua. Yksinkertaisista raaka-aineista koostuva annos voi olla hinnakas ja makuun totuteltava – mutta oikeassa paikassa se on erinomainen.
5. Paella – Espanjan kuuluisin riisiannos
Kuten kaikessa tällä listalla, myös paella kannattaa nauttia hyvässä espanjalaisessa ravintolassa. Riisiä saa monesta paikasta, mutta kaikki paellat eivät ole samanarvoisia. Parasta paellaa saa Valencian arrocerioista (riisi- ja kalaravintoloista), mutta hyviä löytyy ympäri Espanjaa.
4. Gazpacho – viilentävä tomaattikeitto Andalusiasta
Gazpacho on kuin juotava salaatti: jääkylmä keitto valmistetaan tomaatista, kurkusta, paprikasta, valkosipulista, oliiviöljystä ja etikasta. Paksumpi versio, salmorejo, sisältää enemmän leipää ja on koostumukseltaan kermaisempi. Molemmat ovat virkistäviä vitamiinipommeja hellepäivien pelastukseksi.
3. Gilda – pieni mutta potkuisa
Rita Hayworthin ikonisen elokuvaroolin mukaan nimetty baskilainen suupala on “suolainen, vihreä ja vähän tulinen.” Anjoviksen, oliivin ja chilin yhdistelmä on pieni mutta potkuisa makuelämys, joka sopii täydellisesti vermutin kylkeen.
2. Papas arrugás – Kanarian ryppyperunat
Kanarian saarten ryppyiset perunat keitetään suolavedessä (perinteisesti merivedessä), jolloin niiden kuoreen jää herkullinen suolapinta. Perunat tarjoillaan tulisen punaisen tai yrttisen vihreän mojo-kastikkeen kanssa. Yksinkertainen annos, jossa kiteytyy saarten ainutlaatuinen makumaailma.
1. Puntillitas – Cádizin friteeratut vauvamustekalat
Listan kärkeen nousee Andalusian rannikolta kotoisin oleva herkku. Puntillitas – pienet vauvamustekalat – leivitetään ja friteerataan kullanruskeiksi. Ne ovat olennainen osa Cádizin pescaíto frito -katuruokakulttuuria ja tarjoillaan usein sitruunalohkon kera. Vaikka annos on ulkoisesti vaatimaton, kyseessä on todellinen merenelävien makupommi.
Makumatka Espanjaan alkaa tästä
Tämä lista kattaa vain murto-osan Espanjan tapasaarteista. Satojen erilaisten suupalojen joukosta löytyy jokaiselle jotakin – yksinkertaisista klassikoista aina innovatiivisiin huippukeittiöiden luomuksiin. Mutta tämän kymmenikön kautta pääsee mainiosti alkuun.
Lähde: euroweeklynews.com
