
Andalusialaiskunnan pormestari repäisi: neljän päivän työviikko kaikille
Zahara de la Sierrassa viikonloput alkavat torstaina – pieni kunta haluaa mullistaa työelämän Espanjassa.
Zahara de la Sierra, pieni 1 400 asukkaan kylä Cádizin vuoristossa, on ottanut rohkean askeleen kohti joustavampaa työelämää. Kunnan 32 kunnallista tähän saakka viisipäiväisessä työviikossa työskennellyttä viranhaltijaa voivat tästä viikosta alkaen valita, siirtyvätkö nelipäiväiseen työviikkoon. Uudistus on osa uutta kunnallista työsopimusta, joka mahdollistaa 35 tunnin viikkotyöajan jakamisen neljälle päivälle viiden sijaan.
– Se on minun ideani – ajatus ei lähtenyt ammattiliitoilta vaan siitä, että uskon nelipäiväiseen työviikkoon. Ihmiset tulevat olemaan onnellisempia ja tuottavampia, kertoo pormestari Santiago Galván (PSOE), joka on johtanut kuntaa vuodesta 2019.
Kokeilu on täysin vapaaehtoinen: työntekijät voivat valita, pysyvätkö viiden päivän työviikossa vai jakavatko tunnit neljälle päivälle. Nelipäiväiseen malliin siirtyvät saavat vapaaksi vuoroviikoin maanantain tai perjantain, ja korvaavat sen tekemällä lisätunteja muina päivinä, esimerkiksi tiistai- tai torstai-iltana.
Tulokset ratkaisevat, ei työaika
– Meillä työntekoa ei mitata aikaleimauksilla, vaan tuloksilla. Työn pitäisi perustua tavoitteisiin, ei pelkkiin tunteihin. Haluan lisätä työelämän joustavuutta ja hyvinvointia, sanoo Galván, joka on koulutukseltaan taloustieteilijä.
Yksi uudistusta innolla odottavista on Auxi Rascón, 53-vuotias sosiaalipalveluiden toimistotyöntekijä. Vaikka hän tekee vain osa-aikatyötä, hän aikoo jakaa tunnit uudella tavalla saadakseen vapaaksi perjantain tai maanantain.
– Minulla on joka viikko kolmen päivän viikonloppu. Voin mennä kampaajalle, hoitaa kotiasiat ja levätä kunnolla, hän iloitsee.
Samalla koko kunnallishallinto siirtyy virallisesti 37,5 tunnin työviikosta 35 tuntiin, vaikka nelipäiväinen malli ei ole pakollinen kaikille. Sopimus neuvoteltiin kunnallisen työnjohdon ja kahden ammattiliiton (UGT ja CSIF) kanssa, ja sen toivotaan toimivan mallina muille kunnille ja myös yksityiselle sektorille. CSIF onkin jo kertonut vievänsä keskustelun eteenpäin muissa julkishallinnoissa.
Galvánin mukaan uudistus ei tule vaikuttamaan kuntalaisten palveluihin, päinvastoin.
– Palvelut kattavat nyt viisi päivää viikossa entiseen tapaan, mutta lisäksi meillä on nyt myös kaksi iltapäiväpalvelua joita ei ennen ollut, hän korostaa.
Zahara de la Sierra on espanjalainen esimerkki siitä, kuinka pieni kunta voi toimia suurten työelämäuudistusten kokeilukenttänä. Galván toivoo, että onnellisemmat työntekijät ovat vasta alkua isommalle muutokselle, joka leviää koko maahan.
Lisää aiheesta: Espanjan hallitus hyväksyi työviikon lyhentämisen 37,5 tuntiin
Lähde: El País
